Vâlceni cu care ne mândrim: Mircea Buciu din Dozești, prim solist al Operei Române

Mircea Buciu ocupă un loc privilegiat în istoria muzicii de operă. S-a remarcat prin interpretări memorabile, însă este cinstit și în satul natal, Dozeşti, unde s-a născut la 7 februarie 1907.

În perioada copilăriei și a studiilor a dat măsura caracterului său generos prin implicarea în diferite proiecte culturale ce au valorizat ethosul din întregul spațiu al Olteniei de sub Munte, apoi ca elev al Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, perioadă în care a activat și în trupa de teatru a lui Constantin Popian.

În toamna anului 1923 a avut privilegiul de a fi prezent la concertul lui George Enescu de la Teatrul Adriani din Râmnicu-Vâlcea, moment ce-și va pune aprenta asupra întregii sale activități.

După absolvirea Seminarului, a fost numit profesor de muzică la Şcoala Normală de Băieţi din Târgu-Jiu (1929-1931), iar în anul 1931 s-a mutat la București, fiind angajat la strana Bisericii „Sfântul Gheorghe-Andronache” (1931-1938), apoi la Catedrala Patriarhală (1938-1941). În anul 1932 s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti și la Conservatorul de Muzică, a alcătuit un cor cu studenţii de teologie, cântând multe piese la postul de radio Bucureşti și a făcut parte din grupul de cercetări sociologice ale profesorului Dimitrie Gusti.

Prim solist al Operei Române, a cântat pe marile scene ale lumii unde a interpretat roluri din operele lui Verdi (Aida, Bal mascat, Trubadurul, Rigoletto), Mozart (Nunta lui Figaro, Răpirea din serai), Ceaikovski (Evgenii Oneghin), Glinka (Ivan Susanin), Enescu (Oedipe), Gheorghe Dumitrescu (Ion Vodă cel Cumplit), bucurându-se, sub baghetele celor mai importanți dirijori ai lumii care au însuflețit o muzică fascinantă, de prezența unor artiști care au desfășurat o carieră internațională importantă. Se adaugă, firesc, numeroasele cantate şi oratorii (din Berlioz, Verdi, Paul Constantinescu, Gh. Dumitrescu, Mihai Jora), experiențe inedite, fiecare în parte, după cum mărturisea. Opera lirică rămâne un simbol de prestigiu național în lume, iar Mircea Buciu se numără între personalitățile artistice românești care au dus faima țării noastre în lume.

În toamna anului trecut, în urma reabilitării şi modernizării Căminului Cultural din Fărtăţeşti, clădirea a primit numele acestei mari personalităţi a muzicii de operă din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *