Vâlceni cu care ne mândrim: Gheorghe Rusu ”galiceanul” care a creat tomograful, primul computer din România, un savant în robotică

”A copilărit aici pe ulița Cremenarilor. Mama spune că era o enciclopedie. Un copil care umbla numai cu cărți în mână, Da, copil de țăran din Galicea noastră despre care azi auzim cele mai nobile vești. Domnul profesor Gheorghe Rusu este pentru noi, un petec din pământul Galicei purtat în toate colțurile lumii. Am discutat cu dumnealui, e la București, aici l-a prins pandemia și l-am anunțat că îi vom oferi titlul de cetățean de onoare. Vâlcea este, cred eu, un județ care a dat lumii foarte multe personalități, oameni care fac cinste României, oameni care au contribuit la progres, fie că vorbim de știință cum e cazul domnului Rusu, fie că e vorba de artă, de cultură, de tehnologie. Copiii de azi, din Vâlcea, trebuie să-și cunoască valorile și de ce nu, să le ia drept modele”, spune primarul din Galicea, Florin Mărăcine.

Gheorghe Rusu a avut dintotdeauna vocaţie de matematician şi informatician: în tinereţe, a lucrat alături de un cercetător român şi împreună au creat un prototip de tomograf. Invenţia a rămas însă numai pe hârtie, din cauza lipsei banilor pentru a o promova. Astfel, doi ani mai târziu, premiul Nobel pentru inventarea tomografului a ajuns peste Ocean.

CIFA-3, primul calculator românesc funcţional, Transfăgărăşanul, o variantă timpurie a tomografului, Wi-Fi, chatbot-ul Alexa de la Amazon. Toate acestea nu sunt o înşiruire aleatorie, ci au ceva în comun: pe Gheorghe Rusu, un român în vârstă de 78 de ani, stabilit în Anglia de peste şapte ani. În prezent, Rusu lucrează pentru Amazon, unde a fost parte din grupul care a creat-o pe Alexa, asistentul virtual bazat pe inteligenţă artificială dezvoltat de compania americană. Mintea luminată a românului a scos însă scântei încă din tinereţea petrecută în sânul României socialiste, când curiozitatea lui pentru cibernetică era de nestăvilit. El a fost responsabil pentru crearea unor algoritmi care să grăbească construcţia Transfăgărăşanului şi a făcut parte din prima echipă care a realizat un computer funcţional în România. Astăzi, îşi concentrează toate eforturile sub auspiciile patriotismului: vrea s-o facă pe Alexa să vorbească româneşte. Într-un interviu acordat „Weekend Adevărul“, Gheorghe Rusu povesteşte cum s-a născut pasiunea pentru calculatore şi roboţi, despre vizionarismul şi puterea sa de negociere şi despre cum, la începutul anilor ’90, a adus din Statele Unite Internetul şi Wi-Fi-ul la Bucureşti. 

Rusu poveștește de tragedia care i s-a întâmplat la școală la Galicea. Atunci când a căzut și a stat imobilizat în pat aproape 4 ani.

”Eu din copilărie am avut o pasiune a înălţimilor. Aşa că am umblat pe acoperişuri până am căzut şi mi-am fracturat coloana vertebrală. La 6 ani nu mai puteam merge şi am ajuns la un spital din Mangalia, unde medicii n-au avut alt tratament decât să mă pună în ghips şi să mă lege de pat. Am stat aşa vreo patru ani şi ceva şi nu puteam să fac altceva decât să citesc. Aşa că am citit şi am învăţat enorm în anii ăştia. Făceam şi şcoală, venea un învăţător acolo şi ne preda. La 11 ani citeam deja foarte multă literatură rusă bună, adică marii scriitori ruşi, nu propagandişti”- spune Rusu în interviu.

După spital a revenit în Galicea. A terminat școala generală în comuna Mihăești, a urmat liceul la Râmnic și apoi Facultatea de Matematică. Aici a participat la contruirea primului calculator românesc. ”am fost printre primii programatori ai primului calculator românesc, care se numea CIFA-3. Au fost şi CIFA-1, şi CIFA-2, dar n-au funcţionat. Al nostru a şi funcţionat. Era uriaş, umplea o cameră, dar avea foarte puţine resurse – puţină putere, memorie, nu mai vorbesc de viteză. Era cu tubu ri electronice. Se numea CIFA pentru că era Calculatorul Institutului de Fizică Atomică”.

De 57 de ani, adică, din 1963, profesorul Rusu lucrează ân cercetare ” Am făcut computerele să vorbească în limba română. Au fost nişte licenţe care au şi fost cumpărate de America, de Franţa, de Japonia. Statele Unite făceau cercetări în domeniul ăsta, dar era incomparabil mai bună soluţia dată de mine decât ce aveau ei. Ca să poată să facă computerul să vorbească, ei foloseau vreo şapte dulapuri de electronice. Eu am colaborat cu doi colegi care erau mai pricepuţi pe partea de electronică şi am făcut o schemă cu o masă. Şi-aşa am scos aceste dispozitive”

Puțină lume știe că echipa la care a lucrat profesorul Gheorghe Rusu, a ratat la mustață premiul Nobel: ”

E o scurtă istorie din povestea mea. Bine, mai mult l-a ratat domnul pe care l-am ajutat, că el a venit cu ideea. Deci, eu eram solicitat de diverse persoane să aduc o contribuţie matematică la tezele lor de doctorat. De pildă, au fost destui doctori cărora li se cerea ca în teza de doctorat să aibă ceea ce se numea „aparat statistic-matematic“. La un moment dat, a venit la mine un domn cu o temă foarte interesantă. Era biolog şi făcea radiografii pe creier. Radiografiile sunt ca nişte secţiuni, ca şi cum ai tăia din creier. Tipul a avut o idee foarte bună. Ca să vadă tumorile craniene, făcea mai multe secţiuni, 10-12. Erau nişte fotografii mişcate şi-n fiecare dintre ele era o mică abatere. Dacă puneai un aparat matematic care să ghicească aceste mici deosebiri şi în ce constau ele, puteai să pui un diagnostic. Cu cât făceai mai multe secţiuni, cu atât diagnosticul era mai precis. Acest domn mi-a cerut, deci, să fac programul pe calculator, prin care comparam secţiunile.

După ce şi-a luat doctoratul, din păcate, domnul n-a avut bani să publice teza, ca să ştie lumea. N-a avut bani decât să pună o notiţă pe o revistă franceză. Peste vreo doi ani, mă pomenesc cu dânsul la mine şi-mi zice: „Băi, fii atent că s-a dat premiul Nobel pentru ce-am făcut noi“. Era tomograful, asta făcuserăm noi. Şi-aşa am trecut noi pe lângă Nobel, l-au luat doi americani. Aşa e când eşti un popor mai mic, de la poalele Carpaţilor Aşa ne-am născut, aşa a dat Dumnezeu, asta e”

Gheorghe Rusu este omul care a adus în România după 1989, internetul, apoi wifi, lucrează pentru Amazon și este considerat unul dintre cei mai mari cercetători în robotică din lume.

intreg interviul în https://adevarul.ro/tech/stiinta/interviu-gheorghe-rusu-informatician-am-trecut-nobel-l-auluat-doi-americani-1_5f89ab115163ec4271efabe4/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *