Vâlceni cu care ne mândrim: Florin Brăguși, tenismenul care a reprezentat România pe meridianele lumii

Vâlcea este un județ care a marcat istoria acestei Românii, propunând de-a lungul anilor nume importante care s-au consacrat în științe, în arte, în toate domeniile de vârf ale economiei, ale științelor sociale și nu în ultimul rând, în sport. Pentru că dacă Vâlcea a avut, actori sau oameni de știință de valoare, la fel de mult, acest tărâm a produs și sportivi care s-au remarcat la nivel național dar și internațional. Și oameni cu care ne mândrim au fost și acum câteva veacuri dar sunt și oameni ai prezentului. 

Pe mulți îi știm, sunt lângă noi, îi privim cu respectul și admirația de rigoare, pe unii, însă, poate nu îi cunoaștem dar care la fel de mult au dus blazonul acestui județ, drapelul acestei țări pe toate meridianele pământului.

Pe unul dintre aceștia i-am cunoscut într-o amiază de primăvără mohorâtă, la Râmnicu Vâlcea. Un tânăr care poate intra cu prisosință în galeria vâlcenilor cu care ne mândrim. Este vorba de Darius Florin Brăguși, un tensimen care a onorat acest județ în competiții, a adus României puncte, a făcut performanțe în Franța și în Statele Unite. Un tânăr care are zeci de mii de game-uri la activ, care s-a născut cu racheta în mână. Și a vorbit, abia după primul serviciu.

Darius Florin Brăguși s-a născut pe 18 iunie 1993 la Râmnicu Vâlcea și a copilărit lângă terenul de sport. La 3 ani ținea racheta în mână, lângă Darius Senior, tatăl său, fiind la rândul lui fost jucător de tenis și apoi antrenor. Florin așa a început viața. Așa a mers în picioare, așa a început să vorbească, lângă terenul de tenis. lângă fileu, pe terenul cu zgură sau iarbă. 

De altfel toată copilăria lui din clasele primare se termina la amiază până seara târziu pe terenul de tens.

”A fost un alter ego. Toți oamenii au o zonă de confort, un spațiu privat, intimitatea lor, locul unde se simt în echilibru, în armonie. Pentru mine a fost tenisul. A fost a doua limbă maternă pe care am recepționat-o în acei primi ani ai vieții”, zice Florin.

În clasa a VII-a, familia intuind calitățile tânărului, doar la 10 ani, Florin ajunsese campion național la tenis,  îl trimite în Franța la Montbeliard. Acolo urmează cursurile gimnaziale dar și liceul. Un liceu care aloca foarte mult timp sportului. Iar pentru Florin, tenisul era matricea pentru care a plecat. Aici s-a înscris în clubul sportiv ASCAP.

Club cu care a câștigat Campionatul Național din Franța la vârsta de 16 ani. Asta după ce la 14 ani, reprezentând România, la Campionatul European a ajuns între primii 16, urcând în clasamentul ITF Junior pe locul 134. 

Pentru România a jucat la Australian Open, la juniori. Iar tot cu România a ocupat locul 4, la Winter Cup.

La 17 ani, Florin Brăguși ajunge în primii 16, la Campionatul European, la individual. Performanțe care îl includ pe tânărul nostru sportiv, în 2012, în echipa României de Cupă Davis. În ATP, Florin Brăguși ajunge pe poziția 936.

În echipa României de Cupa Davis a evoluat în meciul contra Olandei, de la Amsterdam, din 6-8 aprilie 2012.

După aceste rezultate, obține o bursă la finalul liceului, pentru Statele Unite, la Oklahoma University, unde a studiat Resursele Umane. Cariera sa de tenis a continuat și în SUA, unde a jucat în National Collegiate Athletic Association (NCAA), competiție cu care a ajuns de trei ori în finală.

În 2018, Florin Brăguși își începe cariera de antrenor în SUA, la Kansas City. După care revine în România, la București, unde este pentru o perioadă antreor la Tenis Club București iar din mai 201, devine antrenor, pe cont propriu.

De atunci și până în prezent a antrenat 15 sportivi și junior și seniori, chiar în prexent are un tânăr de 17 ani și o tânără sportivă de 19 ani care urmează antrenamentele vâlceanului nostru.

Florin Brăguși a însoțit-o pe Irina Begu în sparring la două turnee, la Openul din Cincinnati și la cel din Cleveland, sportivă al cărei sparring este și la București. Florin a fost sparring și al Ralucăi Olaru la US Open. La București, Florin Brăguși a fost sparring și al Irinei Bara.

Mai trebuie menționat că în luna noiembrie a anului 2022, Florin a făcut parte din stafful României, în meciul de FedCup de la Oradea contra Ungariei. Momentan vâlceanul  nostru, Florin, este la dispoziția Federației Române de Tenis care poate apela la serviciile lui pentru diferite acțiuni, fie ca sparring, fie pentru a însoți un sportiv din loturile naționale în turnee, pentru a participa la stagiile de pregătire ale loturilor naționale.

De un an, Florin Brăguși este căstorit, cu Maria și ea tot jucătoare de tenis și tot bursieră în Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *