Vâlceni cu care ne mândrim: Cristian Presură din Lăpușata este doctor în fizică și cercetător la Philips Research Eindhoven

Lăpuşata este o poveste de pe drumul Subcarpaticii, o poveste cu haiducii din Valea Cernei, cu regi şi dealuri, cu 7 sate şi 7 dealuri. Este muchia mediană a Vâlcii de mijloc, un portativ care a fost drum de transhumantă, vecernie a timpurilor de altă dată.

Azi, Lăpuşata îşi caută o identitate, fie spre zootehnie, fie spre pomicultură, încercând să profite însă şi de drumul agroturistic care ar lega-o, pe aceeaşi axă,  de Roeşti, Pesceana şi Scundu, scurtând distanţa spre lunca Oltului.

Totodată, vorbim de o localitate aflată la răscruce de drumuri, unind una din cele mai frumoase regiuni subcarpatice cu zona Horezu, pe Valea Cernei.

Aici se conturează un centru civic elegant, cu instituţii publice şi spaţii comerciale. Edilul Nicolae Joiţa, declarând că în scurt timp va fi modernizată şi clădirea primăriei.

Dar Lăpușata are și ”fii ai satului” cu care se mândrește. Unul este Cristian Presură, doctor în fizică în Olanda, om de știință care lucrează în cercetare la celebra companie Philips.

”Un tânăr și o familie modestă, pe nea Nicu îl cunosc bine, tatăl lui Cristian, oameni cumsecade, oameni gospodari, demn de respect care au impregant o educație acestui vâlcean de care suntem mândri. Oricum ne bucură enorm că atunci când vorbește de România, mereu amintește de lumea satului de aici, vorbește de Lăpușata, un om care nu a uitat și nu va uita niciodată de unde a plecat”, spune primarul Nicolae Joița.

Așa este, de fiecare dată, Cristian Presură menționează Lăpușata în interviurile date. ”De ce ți-e dor acum? De Lăpușata, satul unde am copilărit” sau ”Care este cea mai frumoasă amintire a ta? Toate întâlnirile cu copiii din țară, povestindu-le despre Cosmos. Și bătrânii copilăriei din Lăpușata” Sau, comentând teoria relativității din poezia lui Eminescu, Presură spune: ”De câte ori ascult versurile acestea, mă trece un fior. Eminescu parcă îmi ştia cele mai adânci gânduri şi vise. Să fi fost el alături de mine la Lăpuşata, satul în care am copilărit? Să fi văzut acolo Luna deasupra Cernei care curge? Să fi privit el din depărtare luminile caselor din Gătejei, satul de peste Cerna? Să fi văzut el Luna strălucind deasupra pădurii din deal ? Să fi descoperit şi el izvoarele ascunse ale pădurii, acolo unde apa îngheaţă iarna iar copacii par crescuţi direct din gheaţă ? Să fi pândit şi el căprioarele după urmele lăsate în zăpadă?”

Născut în 1971, pasiunea pentru știință =ncepe odată cu intrarea în clasa a V-a, profesorul său de matematică Dragoș Constantinescu îi insuflă o pasiune pentru matematică. Profesorul Constantinescu rămânând mentorul său pe parcursul ciclului gimnazial. La îndrumarea acestuia, participă la concursuri naționale de matematică, în clasa a VIII-a obținând o mențiune la etapa natională de matematică (1985). Pe parcursul liceului învață la Colegiul Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea unde este într-o clasă de matematică-fizică. 

Este admis în 1990 la Facultatea de Inginerie Electricăpână în 2005 Facultatea de Electrotehnică. În al treilea an de studii îl întâlnește pe profesorul Alexandru Nicolaie, care îi va rămâne mentor pe parcursul studenției sale la Electrotehnică. Îl îndeamnă să citească lucrarea lui Richard Feynman, Fizica Modernă. Aici descoperă utilitatea și frumusețea matematicii pentru studiul general al fizicii. În 1995 absolvă facultatea ca șef de promoție al secției de Electrofizică. În timpul ultimului an la facultatea de Electrotehnică din București se înscrie și la Facultatea de Fizică a Universității din București. După absolvirea facultății de Electrotehnică se angajează cercetător la Institutul de Fizică Atomică unde este sub îndrumarea profesorului Voicu Lupei. Absolvă Facultatea de Fizică a Universității din București în anul 1998.

În ultimul an la Facultatea de Fizică a Universității din București pleacă printr-un program de burse în Olanda (1997), iar apoi continuă doctoratul la Universitatea din Groningen. În 2003 își susține teza în domeniul opticii fizicii stării solide, cu titlul „Energetics and ordering in strongly correlated oxides as seen in optics”. [2] În comisia de evaluare a tezei sale de doctorat se află și Prof. dr. Anthony James Leggett, laureat al premiului Nobel pentru Fizică) in 2003 cu care a colaborat în ultimul an. În perioada doctoratului publică articole în reviste de specialitate precum Science, Physical Review, Physical Review Letters și contribuie la publicarea lucrării “Concepts in Electron Correlation”.

În 2003 este angajat cercetător în cadrul diviziei de cercetare a companiei olandeze Philips. Datorită studiilor doctorale în domeniul opticii, în cadrul companiei se specializează pe optică medicală. La câtiva ani după angajare, obține atenția conducerii cu un prototip de senzor optic care măsoară pulsul. Sub îndrumarea companiei, ideea este dezvoltată sub forma primului senzor optic capabil sa măsoare pulsul într-un ceas. Printr-o întelegere cu o companie de ceasuri pentru sportivi, senzorul este adus pe piață în anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *