Vâlceanul spre care România se uită cu speranţă şi încredere în acest război crud cu Coronavirusul

Un om modest, vâlcean prin adopţie, este pentru mihăeşteni un exemplu iar azi este privit ca un salvator al naţiei, expertiza lui oferindu-i toate atuu-urile pentru a ne scoate din această criză mondială.

“Despre domnul Cercel am numai cuvinte de laudă. Nu a fost moment în care să nu apelăm şi să nu ne ajute. De trei ori a vorbit cu domnul Arafat, pentru transport cu helicopterul, aici la Mihăeşti, pentru cazuri urgente care necesitau spitalizare, pentru transfuzii.De câte ori am mers la Bucureşti pentru urgenţe sanitare aici, la Mihăeşti, domnul Cercel ne-a sprijinit. Este o mândrie pentru noi, că domnul Cercel este mihăeştean de-al nostru. Ca om? Hm, nu am cuvinte. Este n exemplu pentru comunitate”, spune primarul comunei Mihăeşti, Constantin Bârzăgeanu.

Streinu Cercel venea până a începe criza Coronvairusului, aproape în fiecare week-end la Mihaeşti, în satul Negreni, unde deţine o locuinţă. Nu e vâlcean, decât după soţie, dar aici, spun oamenii că se simte acasă.

“Domnule, este un om jos pălăria. Aici, îi place să vină, aici stă, este modest, nu e cu nasul pe sus, vorbeşte cu oricine, deşi e o somitate în medicină. În dumnealului ne stă nădejdea”, spune Virgil N, mihăeştean din Negreni.

Şi aşa este, la această oră, atunci când vorbeşte Adrian Streinu Cercel, se face linişte. Este omul de care România are nevoie ca de aer. Mai ales, unul respirabil,  acum.

Un exemplu în medicina de vârf se întâlneşte în familia profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, managerul general al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, unitate spitalicească adusă de profesorul Streinu Cercel la standarde din cele mai înalte, o bijuterie de spital, pentru că profesorul a folosit inteligent şi bani europeni.

Vine dintr-o familie de preoţi din Iaşi, preoţi din tată-n fiu, dar Adrian Streinu-Cercel, personalitate puternică şi vizionar, a simţit că talentul lui îl îndreaptă spre medicina de înaltă performanţă şi a întrerupt tradiţia familiei în preoţime şi s-a făcut medic.

A pus în mişcare noua tradiţie a familiei lui spre medicină: ambele fiice au ajuns medici apreciaţi în boli infecţioase. Fata cea mică s-a îndreptat spre medicină din admiraţie pentru tatăl ei, deşi era autoarea a patru cărţi de poezie, dintre care trei volume editate de firme prestigioase de profil din Statele Unite ale Americii. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, o vreme preşedinte şi al Senatului Profesoral al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, a pus în mişcare metode ultramoderne de tratare a HIV şi a temutelor hepatite cu virusuri B şi C, salvând mii de bolnavi.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel este absolvent al UMF Carol Davila, promoția 1982. Și-a început cariera didactică în cadrul universității, fiind profesor universitar din anul 2005, precum și conducător de doctorat, membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru al Academiei de Medicină Dentară din Paris (Franța), membru Honoris Cauza al mai multor universități de profil din țară și străinatate.

Pe plan managerial, este diplomat ACODESS (Association de Coopération pour le Développement des Services de Santé), manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și șeful disciplinei de Boli Infecțioase I – INBIMB din cadrul UMF „Carol Davila”.

De-a lungul carierei sale profesionale, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a deținut mai multe poziții de conducere, inițial ca director al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Colentina, apoi ca manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” și secretar de stat pentru Sănătate Publică și Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, unde a gestionat problematica pandemiei de gripă cu virusul gripal AH1N1.

În cadrul UMF „Carol Davila” a candidat și a câștigat concursurile pentru funcțiile de secretar științific, respective președinte al Senatului Universitar – fiind astfel primul președinte al Senatului Univesitar al UMF „Carol Davila”.

Printre realizările prof. dr Adrian Streinu Cercel se numără:

– Introducerea, la începutul anilor ’90, în sistemul sanitar românesc a recoltării probelor de sânge în circuit închis cu vacuum – acum fiind implementat la nivel național, cu scăderea considerabilă a infecțiilor nosocomiale.

– În 1996 a intervenit din poziția de Director General al Direcției de Medicină Preventivă a MS, în soluționarea epidemiei cu virusul West Nile.

– Tot în 1996 a introdus în Planul Național de Vaccinare vaccinarea în maternități a nou-născuților împotriva infecției cu HBV, lucru de care beneficiem și acum prin scăderea incidenței HBV.

– În 1996 a elaborat împreună cu echipa de specialiști în boli infecțioase din țară Programul Național de Luptă anti-SIDA pe care l-am și implementat la nivel național, fiind complet operațional și astăzi.

– În 2001, în cadrul Adunării Generale a ONU la New York, a negociat ca reprezentant al României reducerea prețurilor medicamentelor antiretrovirale pentru pacienții cu infecție HIV/SIDA, astfel în același an România devenind prima țară din lume care asigura accesul neîngrădit la terapia antiretrovirală.

– Începând cu 1998 a inițiat introducerea în țară a tehnicilor moleculare de determinare a încărcăturilor virale, inițial pentru HIV apoi și pentru HBV, HCV etc.

– A construit, în interiorul INBI „Prof.Dr.Matei Balș”, Academia Europeană HIV/SIDA și de Boli Infecțioase – la nivelul căreia studenții de la UMF „Carol Davila” au posibilitatea să participe la cursuri și seminarii în condiții moderne, având de asemenea acces la infrastructura națională și internațională pe platforma bolilor infecțioase.

– În cadrul programului managerial al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr.Matei Balș” a introdus un sistem informatic integrat de management al pacientului, crescând astfel nivelul serviciilor medicale și calitatea actului medical;

– Prin intermediul unui grant de cercetare câștigat prin competiție internațională am construit prima clădire de laboratoare în sistem de biosiguranță III și IV, la nivelul căreia se află și singura unitate de izolare în sistem de biosiguranță IV pentru pacienții cu febre hemoragice și nu numai. Laboratoarele din cadrul acestui ansamblu sunt dotate cu tehnică de vârf, având posibilitatea de a efectua monitorizări de tip TDM (Therapeutic Drug Monitoring) sau posibilități de secvențiere de tip next generation și/sau whole genome sequencing, asigurând astfel accesul la tehnologii de ultimă generație atât pentru personal, cât și pentru pacienți; o am dezvoltat primul laborator din țară care avea posibilitatea de a stabili un diagnostic etiologic în 6 ore, iar în momentul de față deținem tehnologii ce pot detecta peste 27 de ținte ADN sau ARN microbiene în 60 de minute – esențial pentru pacientul critic;

– A achiziționat și amplasat un echipament RMN – 3 Tesla, echocardiograf 4D, sisteme de ventilație pulmonară ultramoderne cu plămân artificial asociat (ECMO), și multe alte servicii medicale indispensabile.

loading...

One comment

  • PIRVU CONSTANTIN -MIRCEA

    FELICITARI PENTRU INCEPUTUL DV. DE CARIERA ,VA DORESC SUCCES IN CARIERA INCONTINUARE,SI SA VA AJUTE BUNUYL dUMNEZEU SA REUSITI IN CEEA CE VATI PROPUS ,ACEST POPOR DESTUL DE NECAJIT ISI PUNE SPERANTA IN DV .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *