Vâlceanul de la DNA a început să facă ordine în propria instituţie; control intern dispus la DNA Oradea

Călin Nistor, care exercită atribuţiile de procuror-şef al DNA, a dispus joi un control la Serviciul teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a se verifica activitatea de urmărire penală desfăşurată de anchetatorii din cadrul acestei unităţi de parchet în dosarele despre care se vorbeşte în înregistrările apărute în spaţiul public, fiind sesizată şi Inspecţia Judiciară pentru posibile abateri disciplinare.

“Procurorul-şef adjunct, care exercită atribuţiile procurorului-şef al DNA, Călin Nistor, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii din cadrul acestei unităţi de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spaţiul public”, precizează DNA.

Potrivit sursei citate, după finalizarea acestei activităţi, se vor dispune măsuri în funcţie de rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie. Totodată, DNA informează că a fost sesizată şi Inspecţia Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârşite de procurorii de la Serviciul teritorial Oradea.

Șefia DNA a fost preluată, interimar, de către procurorul-șef adjunct Călin Nistor, după ce procuroarea Anca Jurma a anunțat că nu vrea să mai conducă instituția.

Acesta are o vechime de 23 de ani în magistratură, iar în DNA se află din anul 2006. Astfel, Călin Nistor este unul din procurorii cu cea mai mare vechime din structura centrală a DNA și a instrumentat mai multe dosare importante.

Nu face parte din echipa cu care Laura Codruța Kovesi a condus DNA, în ciuda funcției de procuror-șef adjunct.

În ultimii ani, Călin Nistor s-a opus măsurilor luate de către Laura Codruța Kovesi și a refuzat să dea curs comenzilor primite.

Laura Codruța Kovesi chiar a cerut anchetarea sa, alături de Mihaiela Iorga Moraru, procuroare pe care Călin Nistor a sprijinit-o.

În august 2018, când a fost stabilit un grup de lucru în DNA, în contextul achitărilor pe bandă rulantă, Călin Nistor spunea că „pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi în judecată o persoană, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii în judecată. Achitările pot fi clasificate pe două categorii: imputabile pentru procuror, care sunt cele mai grave şi neimputabile (…)”.

În anul 2013, presa scria despre Călin Nistor cum a anchetat 45 de dosare de corupție în 7 ani, fără nicio achitare. Atunci, Daniel Morar îl nominalizase pentru conducerea DNA.

Călin Nistor a fost desemnat să preia această funcție, în cursul unei ședințe la DNA, la care a participat și procurorul general Augustin Lazăr, după ce Anca Jurma a refuzat să i se prelungeasă mandatul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *