Vâlcea va avea 10 staţiuni turistice: Brezoi, Mălaia, Costeşti şi Vaideeni vor completa localităţile turismului vâlcean.

La această oră judeţul Vâlcea deţine în portofoliul turistic 6 staţiuni turistice, 3 balneare, de interes naţional, Călimăneşti, Olăneşti, Govora, 1 balneară de interes local – Ocnele Mari, 1 montană de interes naţional Voineasa – Vidra, şi una tradiţională, de interes local – Horezu.

Un panou complet care acoperă toată gama de servicii turistice cu posibilităţi de diversificare şi de dezvoltare, ne gândim de exemplu, la Horezu care poate deveni în scurt timp staţiune de interes naţional, cu specific montan.

În viitorul apropiat, acestor şase staţiuni li se pot adăugă alte patru, în primă fază de interes local, localităţile respective devenind în ultimii ani destinaţii turistice şi sunt căutate din ce în ce mai mult de turişti.

Prima staţiune care ar urma să fie declartă chiar în acest an, este oraşul Brezoi, capitala vâlceană a nordului, oraş care a devenit un fenomen cultural în ultimii 4 ani, aici petrecându-se cele mai frumoase festivaluir de muzică bună, blues, jazz, rock. Un oraş care treptat se consacră drept un oraş al artelor dezvoltând un turism elegant. Doar la această oră mai multe complexe turistice sunt în lucrur, cadrul natural de excepţie şi dinamica economică, fac din Brezoi să merite titlul de a 7-a staţiune a Vâlcii.

A 8-a staţiune care se află pregătire este localitate vecină a Brezoiului şi anume Mălaia. Comună montană situată în inima Vâii Lotrului deţine un portofoliu aproximativ 30 de pensiun şi alte zeci de case de vacanţă, număr care creşte de la an la an. Poziţia geografică de excepţie, sute de cascade, lacuri, rezervaţii, situri, munţ, converg spre a întregi panoul turistic al Vâii Lotrului. De altfel odată cu Brezoiu şi Mălaia, toată Valea Lotrului devine un areal turistic, pentru că zona se încheie cu Voineasa – Vidra.

Costeşti şi Vaideeni sunt ultimele două localităţi care completează harta celor 10 staţiuni vâlcene. Localităţile aflate în Oltenia de sub Munte, la poalele Masivului Căpăţânii sunt deja destinaţii găsite şi căutate de turişti în ultimii ani. Costeştiul este una din cele mai bogate în patrimoniu, deţine obiective monahale, carstice, parcul naţional, două chei absolut superbe, este unul dintre cele 10 sate europene din România.

Iar Vaideeni este deja un brand naţional, cunoscut prin faptul că este o comună ardelenească aruncată dincoace de munte, o comună unde deja turismul a devenit o regulă, tradiţiile, canioanele, evenimentele social-culturale. Localitatea deţine la cota 2000 deja o microstaţiune în construcţie.

Acestea sunt cele 10 staţiuni ale Vâlcii, cele care există oficial şi cele care există dar nu sunt declarate oficial.

Evident că nu sunt singurele localităţi cu un uriaş potenţial turistic. Alte comune care ar putea produce turism pe viitor, şi unde există un flux turistic mai sunt Câineni, Măciuca, Bărbăteşti, Slătioara, Stoeneşti, Muereasca, Păuşeşti Măglaşi, Sălătrucel.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *