Vâlcea și România au fost premiate azi la Veneția, trofeul european revine Bisericii de lemn din Popești

Unul dintre cele patru Grand Prix Europa Nostra 2021 este câştigat de proiectul de conservare al Bisericii de Lemn de la Urşi, la Summit-ul european al patrimoniului cultural (The European Cultural Heritage Summit 2021
Suntem extrem de fericiţi că am putut ajunge la acest nivel şi că visul a devenit real!
Fundația Giorgio Cini, din celebrul oraș aflat în patrimoniul mondial Veneția, este anul acesta gazda întâlnirii anuale, la nivel înalt, a celor mai importanți actori din ecosistemul patrimoniului cultural din Europa. Summitul de la Veneția este un nou prilej de a recunoaște și sărbători excelența în materie de competențe în domeniul patrimoniului cultural și de a discuta despre redresarea Europei și despre viitorul acesteia, în această primă reuniune de după izbucnirea pandemiei.
Summitul a mobilizat – prin prezență live și online – reprezentanți ai comunității mai largi a patrimoniului din întreaga Europă și nu numai, inclusiv organizații ale societății civile; autorități locale, regionale, naționale și europene; organizații internaționale; factori de decizie politică la toate nivelurile; tineri profesioniști în domeniul patrimoniului, studenți, precum și voluntari și entuziaști ai patrimoniului.
Acest summit, cu motto-ul „Sharing heritage – sharing values” a fost recunoscut de Uniunea Europeană ca fiind unul dintre evenimentele cheie ale Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH) și va fi susținut de programul „Europa Creativă” al UE.

Biserica de lemn din Ursi a fost construita in 1757 si poarta hramul “Buna Vestire” si “Arhanghelul Mihail”. Se remarca atat prin arhitectura, cat si prin pictura exterioara si interioara, realizata in culori vii, dupa vechea traditie bizantina. Deosebita este si pictura din partea de vest care o infatiseaza pe Maica Domnului cu un acoperamant cu aripi, o pictura asemanatoare fiind si la Manastirea Govora.

Monumentul Istoric din satul Ursi comuna Popesti a fost restaurat prin intermediul Fundatiei Pro Patrimonio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *