Vâlcea se numără printre cele mai sărace judeţe ale României; management defectuos 30 de ani

Judeţul Vâlcea are potenţial economic, resurse şi un capital uman care l-ar putea propulsa printre primele 15 ale României. Din păcate, judeţul nostru este cel mai sărac din Oltenia şi se bucură de onorantul loc al ultimelor 5 din ţară, alături de Teleorman şi Ialomiţa, ca venituri. Până şi Botoşani sau Vaslui ne-au depăşit.

Este dramatic să afli de la Statistică faptul că salariul unui vâlcean este cu 1000 de lei mai mic decât cel din Cluj sau cu peste 600 de lei sub Sibiu. Ce înseamnă asta?

Lipsa unui management perfomant de judeţ, lipsa unor proiecte stabile, lipsa unui marketig, lipsa unor profesionişti în toate palierele de decizie ale Vâlcii. Nu dau vina doar pe ultima guvernanţă a judeţului, deşi după 3 ani, semnele sunt la fel de proaste ca şi după Cîlea, Buşe, Comănescu, Miţaru.

Vorbim de un judeţ care se scaldă într-o mlaştină economică, cele câteva companii private care din fericire mai merg, se datorează hazardului şi nu unei strategii. De exemplu, Consiliul Judeţean Vâlcea a investit în 2 parcuri industriale la Bălceşti şi Drăgăşani şi a apărut unul performant la Budeşti, în care nu a investit nicio autoritate a statului. O ironie amară. Pentru că celelalte 2 nu există…

De ce? pentru că s-a trăit pe spinarea unor coloşi socialişti care au corupt totul – administraţie, politic, presă, etc. Urmează oricum falimentul CET Govora. Era necesar, din păcate.

Nu există niciun plan de judeţ, strategiile de dezvoltare sunt nişte foi scrise degeaba, nu avem oameni de marketing în niciun for de conducere care să cunoască 2 limbi străine, nu există dialog la Bruxelles, nu există lobby pe lângă ambasade, nu sunt strategii de a pune în valoare zone în care cineva poate investi.

Investiţiile străine sunt cele mai mici din Oltenia, corporaţiile evită judeţul, turismul este haotic şi pompieristic, avem un centru de promovare dosit în spatele teatrului, ascuns de nu-l găseşte nici dracu.

Dăm vina pe autostradă? Nici Slatina nu are şi nici Târgu Jiul dar au salarii medii cu până la 300 de lei mai mult decât la Vâlcea.

Din cele 89 de localităţi doar 10 se pot autofinanţa, nu ştim ce vom face în următorii 10 ani, care sunt axele de dezvoltare. Facem parte din ultimele 3 judeţe din România care nu au un depozit ecologic de gunoi, doar 25 din 89 de localităţi sunt legate la gaze naturale.

Degeaba se reabilitează drumurile judeţene când cele naţionale sunt peticite sau unele nici nu mai apar în proiecte. Este ca şi cum unui om îi destupi capilarele dar venele principale rămân blocate. Pe unde curge sângele ca să ajungă la capilare.

Judeţul Vâlcea este un judeţ sărac şi nu merită asta. A fost condus 30 de ani defectuos, fără planuri, fără strategii, fără viziune. Cum ieşim de aici?

Poate cu un reset total al clasei politice.

Liviu POPESCU

loading...

3 comments

 • costi

  Aveți dreptate! Va rog continuați cu un reportaj în zona de sud a județului, respectiv orașul Balcesti (care din păcate numai oraș nu e) com Ghioroiu (în care nu se face nimic) ,datorita incompetentei edililor, și totodată semnalați CJ aceste lucruri, sa vina în teren sa vadă cum stau lucrurile ( nu numai în jurul mun Rm Vâlcea) . Oricum ei vin numai în campaniile electorale în rest D-zeu cu mila.

 • Damian Mihai

  Pentru Dumnezeu ,raspunsul este mai mult decit simplu, nu mai votati PSD !; incetati cu fraza falsa ,, toti politicienii sunt la fel , o apa si un pamint,,. Nu este adevarat ! Nu-i mai votati pe psd-isti care sunt intepeniti in mentalul de dinainte de 1990. Votati oameni cu viziune ,votatii pe cei care arunca poduri peste viitor si o sa vedeti ce o sa se intimple doar in citiva ani. Si la noi lucrurile stau cam la fel si totul se datoreaza acestei ciume rosii de care nu mai reusim sa scapam.,

 • Bine intentionat

  Bun articol , felicitari . Angajatorii vâlceni au si ei un rol in toata aceasta poveste .Ei se uita doar la profitul lor si plătesc in mare parte angajatii cu salariul minim impus de guvern . De aici si exodul fortei de munca ( in general tinerii ) in judetele Sibiu , Cluj , Timis ….samd .
  Cu cele enumerate de d-voastra , cu ce am mai adaugat eu si cu alti factori s-a ajuns aici . Păcat , mare păcat . Poate citesc si politicienii si patronii marilor companii vâlcene acest articol si poate ceva se misca si irsim si noi la liman . Doamne ajuta , sa auzim numai de bine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *