Vâlcea se află pe harta culturii intensive de cătină din România

Vâlceanul Florin Niculescu, unul din cei mai mari cultivatori de cătină din România, se numără printre membrii fondatori ai Cooperativei Agricole Biocătina.

“Asociaţia include producători de cătină din Vâlcea, Timiş, Buzău, Dâmboviţa, vorbim de un pionierat al acestui tip de cultură agricolă şi evident că scopul este popularizare ei şi stimularea şi a altor fermieri de a accepta provocarea pentru a cultiva cătina”, spune Florin Niculescu.

Tânărul fermier din Roşiile a dezvoltat o plantaţie chiar în comuna vâlceană, pe mai bine de 10 hectare, şi anul viitor aşteaptă prima producţie şi, ulterior, doreşte să investească în zona de procesare a acestei plante extrem de utile în domeniul farma.

Tot în Roşiile există şi a doua plantaţie de cătină, ceva mai mică, dar investitorul are planuri pentru dezvoltarea afacerii în următorii ani.

Cătina sau “ginsengul românesc” conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceşul şi de zece ori mai mult decât citricele. Cătina poate fi şi cel mai bun vaccin antigripal.

Pe lângă faptul că este un bun vaccin antigripal, cătina, “ginsengul românesc”, este un duşman pentru boli precum cele de piele, stres, anemie, hepatită şi întăreşte inima.

Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală, pot fi preparate cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apă. Cătina are atâtea proprietăţi încât poate face cât o mie de medicamente la un loc.

Dintre toate fructele, cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât maceşul şi de aproape zece ori mai mult decât citricele. La noi în ţară întâlnim cătina albă şi roşie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.

De la cătină nu se folosesc doar fructele, ci şi mugurii, frunzele şi scoarţa. Nu uitaţi că, pe vremea bunicilor, roadele pământului, precum această minunăţie de plantă, ţineau loc de medicamente care să hrănească trupul cu vitalitate şi sănătate.

SCURT ISTORIC

Cătina este un arbust fructifer ale cărui beneficii se cunosc încă din antichitate. Se pare că ar fi originară din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani în medicina tradiţională.

LP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *