Vâlcea rupe topurile în turism: Are nu mai puțin de 5 localități în Finala pentru Destinația Anului. Cele mai multe din țară

În urma nominalizărilor primite din partea publicului, peste 100 de destinații turistice din România s-au înscris formal în Clubul Destinația Anului, iar 60 dintre acestea au trecut de faza preliminară, fiind nominalizate pentru titlul de Destinația Anului. Prima TV prezintă Destinația anului în vara lui 2023. Astfel, destinațiile câștigătoare vor fi prezentate în cadrul a 10 emisiuni dedicate proiectului. Vedetele Prima TV, Livia Graur, Daniel Osmanovici, Andreea Berecleanu, Irina Gologan, Marina Nițoiu, fac parte din juriul care va vota destinațiile câștigătoare.

 

În 2023, nominalizările acoperă nouă categorii de destinații turistice:

  • “Orașe care inspiră”: Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Timișoara sunt destinațiile nominalizate.
  • “Tărâmuri cu istorie și tradiție”: Tărâmul Sfinților Botoșani, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, Țara Făgărașului.
  • Comori naturale (categorie prezentată de Asociația de Ecoturism din România): Pădurea Craiului Munții Apuseni, Geoparcul Carpaterra, Țara Dornelor, Țara Hațegului, Eco Maramureș, Ținutul Zimbrului Neamț, Colinele Transilvaniei, Băile Tușnad.
  • Stațiuni turistice: Mamaia, Ocnele Mari, Polovragi, Rodna, Săcuieu, Vama Buzăului, Călimanești.
  • Parcuri de distracție și aventură: Brizo, Dino Parc Râșnov, Dinosaur World Transylvania, Paradis Land Neptun, Zaga Zaga.
  • Atracții cultural-educative (categorie prezentată de BCR): Muzeul Astra Sibiu, Castelul Bran, Live Music Summer Camp Brezoi, Muzeul Maramureșului, Museum of Romanian Records, Cetatea Oradea, Cetatea de Scaun a Sucevei.
  • Resort-uri: Alma Health & Spa Retreat, Bacolux Koralio, Dana Resort, Green Village Resort, Teleferic Grand Hotel.
  • Boutique (categorie prezentată de EpicVisit.com): Akasha Wellness Retreat, Conacul Archia, Atra Doftana, Castle Hotel Daniel, Conacul lui Maldăr, Pleiada Boutique Hotel, Casa de Sub Munte, Hotel Royal, Hadar Chalet.
  • Experiențe Gastronomice (categorie prezentată de Asociația Gastro Local): Casa Terra, Punct Gastronomic Local Bilbor, Gastro Local Alina Tonie, Gastro Local Delia Gal, Restaurant Kibuț, Valea Verde Retreat, Maridor, Gastro Local Mihaela Bulboacă.

Așadar Râmnicu Vâlcea, Călimănești, Ocnele Mari, Brezoi și Mălădrești sunt localitățiile care se află în Finala pentru Destinația Anului 2023. Un succes uriaș pentru județul Vâlcea care dovedește încă o dată oferta generoasă și variată a județului nostru.

Dar pentru a avea și câștigători trebuie să și votăm. Haideți să le arătăm cât de puternici sunteți și să aducem la Vâlcea turiștii.

De acum și până pe 7 Aprilie 2023, orice vâlcean poate vota pe platforma destinatiaanului.ro. Votul său va conta pentru o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, și de opinia publică națională reprezentată în premieră prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinația Anului.

Clubul Destinația Anului susține destinațiile turistice din România în efortul lor de afirmare ca branduri puternice în industria turistică. Clubul organizează evenimentul anual Competiția Destinația Anului, care premiază cele mai bune destinații turistice din România în fiecare an. Mai multe informații despre Clubul Destinația Anului și Competiția Destinația Anului pot fi găsite pe site-ul www.destinatiaanului.ro.

Destinația Anului este o competiție prezentată de PrimaTV, organizată în parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Alianța Pentru Turism, Institutul Orașelor Vizionare (IOV), Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociatiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București, Asociația Gastro Local și Asociația de Ecoturism din România (AER).

Gala Destinația Anului 2023 este susținută de Primăria Municipiului Iași – Gazdă și Partener Principal.

 

Votați aici: https://www.destinatiaanului.ro/a-inceput-votul-in-competitia-destinatia-anului-2023/?fbclid=IwAR2O6W991ESw8zGTwFe0AFWbTu_PLuiZYxIYQ0G7VYGrtfmT2R3PudHUyLY

 

1.”Râmnicu Vâlcea este un oraş frumos, un oraş în care castanii de un roşu aprins înnobilează Bulevardul Vladimirescu. Este un oraş unde dealul Capela este o regină venită parcă din Egiptul antic, o piramidă de verde, unde acum se zbat salcâmii să iasă la întâlnire, parfumaţi ca nişte amanţi de seară.

Râmnicu Vâlcea pleacă de la Petrişor, de unde nucii se scutură de floarea lungă ca moţul de curcan şi se pregătesc să ofere umbră fluturilor de vară.

Râmnicu Vâlcea e frumos, are o aortă albastră de Olt şi o arteră aristocrată în Olăneşti. Este un oraş plin de tei, de castani, de magnolii, de trandafiri, de tamaricşi, de iederă, de pini. Este un oraş care aduce cu sine, din timp, şi un Ştirbei Vodă, şi un Praporgescu, şi un Mihai Viteazul,  cu străzi cu case de epocă, din acelea mândre, brâncoveneşti”

 

2.   3000 de ani, spun arheologii, are în spate, vatra acestui mic oraş, care se întinde ca un vals frumos, de sub dealurile Budei, până dincolo de Lunca şi Slătioare, coborând cuminte până dincolo, spre Valea Govorei.

Aşa s-a născut Ocnele. Prima mare aşezare a dacilor, prima cetate la care au râvnit romanii şi nu numai. Un oraş care a scris primele rânduri de legendă şi mit pe actuala palmă de pământ românesc. Un oraş medieval, unde sunt cele mai multe biserici pe cap de locuitor, biserici voievodale, biserici nobiliare dar şi mănăstirea primei regine a Ţării Româneşti, doamne Salvaresso.

 

3.  Călimăneşti, un frumos orăşel aflat acolo, la ieşirea Oltului din chinga muntelui, are, poate, cele mai multe poveşti aristocrate, este fundamentat pe viaţa nobiliară de secol XIX şi început de secol XX. Staţiunea iubită de Mircea cel Bătrân, acoperită de Cozia, muntele sfânt, ca un templu la Răsărit, este regina Vâlcii noastre, este poezia care a început cândva şi nu are de gând să se termine.

Aici este locul celor mai multe legende, mistere, case bântuite şi drame, istorie şi mit, are un compozit care face ca, la noi, la Vâlcea, să pară că manuscrisele nescrise sau nespuse sunt rodul frumosului și magiei unui tărâm binecuvântat.

Călimăneştiul are un portofoliu demn de invidiat de toate staţiunile din România. Şi este, de departe, cel mai pitoresc oraş al Vâlcii.

 

4. Judeţul Vâlcea are un potenţial turistic pe care specialiştii îl definesc ca fiind unul de nişă, reprezentat de conacele boiereşti, pe care din fericire, trecerea timpului nu a reuşit să le distrugă. Conacul lui Măldar este domeniul, asezat linga Horezu, la poalele Magurei Slatioara din Maldaresti,  care deschide oaspetilor sai portile unei cule autentice, in care fiecare detaliu te imbie sa retraiesti povestea vechilor boieri ai Olteniei. Camerele conacului sunt incaperi “de poveste” ce poarta numele unor personaje din vechime. Fiecare camera este un ansamblu rafinat, in care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi si covoarele traditionale sunt armonios imbinate cu cele mai moderne detalii de confort.

 

5. Live Music Camp Brezoi: Astfel, verile la Vâlcea sunt plinde muzica bună cu același factor comun: Brezoi. În fiecare week-end, în tabăra de rulote de la Brezoi, folk, jazz, blues, rock, concerte live  răsună pe Valea Lotrului. 

Să ne întoarcem în timp. Acum 10 ani, orașul Brezoi era ultimul din Vâlcea la nivel de venituri, sub Băile Govora (actuala lanternă roșie), luptându-se cu Bălceștiul. Cu o populație de 6.000 de locuitori, în total declin demografic. Era considerat orașul ”fetelor de pe Valea Oltlui” și al migrației peste hotare.

Toate fabricile din industria lemnului și a mineritului falimentaseră, semnele arătau o prăbușire completă a orașului. O garsonieră la blocuri se vindea pe nimic, dacă luai zece mii de euro erai norocos. 

Bun, pe acest fundal gri, apare ideea unui Festival. Dar nu unul organizat de primărie, ci de o asociație privată din Râmnic, prin Mihai Răzvan Mugescu, cunoscut iubitor de muzică bună și care deține, în municipiu, un club unde se petrece muzică live. Discuțiile s-au purtat, undeva în iarna lui 2017, despre cum ar putea fi acest festival și pe ce gen și cum.  O provocare pe care Mugescu a prins-o și, ambițios, s-a apucat de treabă și…Live Summer Camp Brezoi, cel mai mare atelier de muzică din România strălucește la Brezoi

 

VOTATI VÂLCEA CA DESTINATIA ANULUI !

2 comments

  • Maria

    Jud Vâlcea este un județ cu multe locuri pitorești de vizitarea și unde se mai mențin tradițiile (ceramica de Horezu,Stoenesti unde se mai țese borangic etc)deci are un potențial mare și ar trebui folosit și scos în evidenta

  • Gheorghe Constantin

    Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *