Vâlcea Politică 20:20 va fi sub Zodia celor 4: Buican, Gutău, Rădulescu şi Gheorghiu

Că ne plac sau nu cei patru, cu aceştia vom defila în anul electoral care începe peste câteva zile. Acesta este careul de aşi al Vâlcii politice altfel spus, personalităţile care vor subinscrie dinamica celor 2 scrutine electorale, configuraţia localelor şi parlamentarelor.

4 lideri politici care au în spate 3 formaţiuni politice şi unul fără de partid dar suficient ca notorietate cât pentru unul.

Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, este de departe un autentic animal politic, hârşâit în politica mică şi mare, genul de politician care cade tot timpul în picioare şi căruia i s-a cântat prohodul în repetate rânduri dar, nu numai că renăscut dar în multe zone a devenit chiar un vector.

Buican are în spate voturi categorice pe dreapta, nu ştim însă dacă el, pe persoană fizică ar obţine un scor la nivelul partidului. De aceea, în varianta unui vot uninominal, pentru o posibilă candidatură la nivel de CJ, nu ştim dacă Buican pleacă favorit. Însă pe partid, alta este situaţia, evident judecând după scorul parridului din prezent, până în iunie, însă e timp destul pentru o posibilă erodare.

În ceea ce priveşte opţiunile PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea lucurile sunt destul de complicate, atât singuri, cât şi într-o posibilă alianţă cu USR. La ora asta, PNL nu are un candidat cu şanse. Numele vehiculate de gen Cristian Jianu, Virgil Pârvulescu nu sunt atât de redutabile, fiecare având un minus la cazierul politic, plus că nu sunt deloc pe placul USR, în cazul unei alianţe. Claudia Banu, Sebastian Fârtat ar putea fi nume noi în acest spectru dar dificil de a învinge. Nu imposibil însă.

Constantin Rădulescu este un politician care a crescut în notorietate în ultimii 3 ani, graţie şi funcţiei pe care o deţine de preşedinte al Consiliului Judeţean şi a mai multor investiţii în infrastructură care au avut impactul de imagine. Ca lider PSD nu a arătat fanatisme pe această axă politică, fiind în discursurile rare, politice, perceput ca reformator şi pro-european, evitând tâmpeniile cu “statul paralel, soroşisti, sau nu ne vindem ţara corporaţiilor”. Asta deşi a preferat mai mult să tacă în aceşti ani, politic vorbind, ceea ce nu a fost tocmai util în contul său.

Rădulescu nu poate fi asumat aşadar categoriei baronilor detestabili ai PSD şi de aceea, a apărut şi folclorul urban care spune că handicapul pe care îl are este că e “pesedist”. La un vot unimonal pentru şefia judeţului, acumulează puncte dar dacă ar fi pe partid are un handicap. Cariera lui Rădulescu depinde foarte mult de traiectul PSD-ului şi de gradul de antipatie pe care acest partid îl propagă.

La nivel de Primărie a Râmnicului, la această oră, exact ca PNL, PSD-ul nu are candidat cu şanse, decât să meargă pe opţiunea actualului primar. Paradoxal dacă ar popune însă un candidat cu notorietate (Marin, Mihăilescu etc) ar putea ajuta PNL în alegerile locale.

Mircia Gutău are handicapul partidului din spate. PER nu este un partid de forţă, de aceea Gutău nu se poate baza în acest an, politic, decât pe portofoliul realizărilor din administraţie şi pe acrobaţiile sale de neutralitate politică, având în cont eşecul de la europarlamentare, când s-a afişat cu partidul lui Dragnea.

Gutău pleacă favorit pentru un nou mandat la primăria Râmnicului. Asta deși există o categorie destul de vocală de contestatari (cu precădere pe reţele de socializare), care îi condamnă cazierul judiciar şi alianţa cu PSD dar, şi lipsa unor investiţii private de anvergură în oraş care să ridice nivelul de salarizare destul de scăzut.

Cu toate aceste contestări, Gutău deţine notorietate şi pleacă la această oră din poziţia de favorit la alegerile locale. Însă este de văzut politica de alianţe ante sau post alegeri, pentru că viitorul Consiliul Local va avea o altă cromatică faţă de cel din prezent.

Şi nu în ultimul rând, Andrei Gheorghiu, liderul USR, este de departe liderul care a crescut cel mai mult în anul 2019. Perceput ca vector al noii generaţii, un tip de dialog, coagulează la Vâlcea segmentul cel mai proaspăt din electorat. Este deja o voce care are o dinamică proprie şi care în 2020 va reuşi să obţină categoric mandate de consilieri locali şi judeţeni în Vâlcea. USR Vâlcea a reuşit să adune nume noi în politică şi are o constanţă a discursului.

Nu putem spune acum faptul că Andrei Gheorghiu va obţine un mandat de primar sau de preşedinte de judeţ dar, categoric va face o impresie bună la cele două rânduri de alegeri. Are un electorat care creşte biologic şi se dezvoltă odată cu emanciparea Râmnicului şi a judeţului.

Cam aceştia sunt cei 4 poli politici ai anului 20:20 în Vâlcea noastră. Alte nume nu există sau chiar dacă sunt nu au notorietatea celor de mai sus.

Cum se va încheia anul 20:20 la Vâlcea, vom vorbi exact peste un an.

Cert este că anul 2019, la Vâlcea a fost un an al PNL-ului însă nici PSD nu a căzut aşa cum s-a întâmplat la nivel naţional iar USR a reuşit să se consacre ca un partid care emite pretenţii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *