Vâlcea ocupă locul 28 la nivel naţional din punct de vedere al calităţii vieţii

Județe în care salariul net este mic, șomajul e mare, iar numărul de pensionari ce revin unui salariat este ridicat- cum să le spui într-un singur cuvânt? Probabil că vulnerabile, pentru că ele invită să îți cauți rostul în altă parte, unde condițiile de pe piața muncii sunt mai bune. HotNews a construit o ”hartă” a acestor județe vulnerabile, pornind de la cei 3 indicatori. Rezultatul nu este foarte surprinzător: la un capăt e Capitala iar la celălalt e Teleorman.
Grafic, cei 3 indicatori (valabili la jumătatea acestui an, potrivit datelor INS), arată următoarea stare de fapt:

Culorile din tabelul de mai sus reprezintă ”starea” fiecărui județ, verde însemnând că e de bine și, cu cât nuanța devine mai roșie, lucrurile se înrăutățesc.
Mai departe, fiecărui indicator i-a fost alocat un punctaj, în baza căruia s-a format scorul final. Județul cu salariul cel mai mic a primit un punct, iar cel cu salariul cel mai ridicat a fost notat cu 42 de puncte. La rata șomajului, pentru șomajul cel mai mic s-au acordat 42 de puncte , iar acolo unde șomajul a fost cel mai mare s-a acordat un punct. Cât privește numărul de pensionari/salariat, am dat un punct acolo unde valoarea a fost minimă și 42 de puncte în județele cu cel mai mare număr de pensionari a fost maximă. În final, prin agregarea datelor, am calculat scorul final.
Ordinea clasamentului celor mai vulnerabile județe din punct de vedere economic a ieșit cea de mai jos:

București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu sunt județele care stau cel mai bine prin prisma indicatorilor enunțați, în timp ce Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman sunt județele cele mai vulnerabile.

Vâlcea din păcate ocupă doar locul 28, singurul indicativ ceva mai bun, fiind rata şomajului, care este la 3,3%. Raportat însă la Oltenia, cel mai bun loc îl ocupă Gorjul, 13 iar Doljul se află şi el înaintea judeţului nostru, pe 26, judeţ care înregistrează şi cea mai mare rată a şomajului din ţară.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *