Vâlcea, lovită nemilos de criză: Călimăneşti, Olăneşti, Govora, Horezu, Ocnele Mari şi Voineasa, victime economice certe

Judeţul Vâlcea se numără printre cele 10 turistice ale României, judeţe unde PIB-ul de la  o treime în sus este asigurat de acest segment. Anul trecut Vâlcea a ocupat locul 5 ca înnoptări şi locul 9 ca număr de intrări de turişti.

Din cele 3.019 milioane de euro, produse de Vâlcea în 2019,  1,110 milioane au fost produşi în acest sector, topul fiind asigurat de staţiunile balneare vâlcene. Adică, o treime din producţia vâlceană o asigură cele 6 staţiuni turistice ale judeţului plus cele 4 comune cu potenţial agro-turistic: Mălaia, Vaideeni, Costeşti, Măciuca. Dar şi Râmnicu Vâlcea, prin zona complexului sărat din Ostroveni.

Criza provocată la nivel de mondial de Coronavirus afectează turismul, circulaţia inter şi intra naţională, la această oră, nefiind nicio rezervare pentru Sărbătorile Pascale, în nicio localitate din România, implicit nici în judeţul nostru. Mai mult, există o avalanşă de anulări ale celor care fuseseră planificate, chiar şi până în urmă cu 3 săptămâni.

Turismul din păcate este aşadar în prima linie a acestei epidemii şi va avea de suferit enorm în anul 2020, deja prima parte a anului fiind compromisă.

Ce se va întâmpla astfel cu bugetele localităţilor vâlcene de mai sus, cu antreprenorii din turism, cu hotelierii, cu angajaţii din acest sector. Sunt direct afectaţi peste 4000 de salariaţi care nu au cum să-şi ia salariile şi ar putea fi concediaţi.

Dar turismul nu este izolat, el este direct legat de celelalte ramuri, industria alimentară, comerţ, industria de construcţii, un seism aşadar care poate distruge o uriaşă geografie economică.

Dacă în celelalte ramuri de producţie se poate lucra şi este indicat acest aspect, în turism fără materie primă, nu ai de ce lucra.

Revine astfel statului, băncilor, instituţiilor de creditare obligaţia de a salva acest sector, care va avea cel mai mare recul în România, după 1989, după toate aparenţele.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *