Vâlcea județul cu cele mai multe premii în Turism, la Gala Destinația Anului!

Județul Vâlcea a căstigat trei premii în cadrul galei organizate, joi seara, la Palatul Culturii din Iași. La categoria ‘Staţiuni turistice”: locul II – CĂLIMĂNEȘTI, locul III – OCNELE MARI.
Primul loc a fost câstigat de stațiunea turistică Mamaia.
Categoria „Boutique” a fost câştigată de Pleiada Boutique Hotel, din Iaşi, locul II – CONACUL LUI MALDAR (Vâlcea) și Conacul Archia din Deva, iar pe locul III s-a clasat Atra Doftana şi Casa de sub munte.
Ceea ce repetăm noi aici de ani buni, se confirmă, Vâlcea este un județ turistic. Un județ care a venit acasă cu trei premii, cele mai multe ca județ, din cinci nominalizări.  Așadar de acum înainte e o provocare pentru cei care doresc să facă turism în județul nostru care strânge anual, o jumătate de milion de turiști.

Orașul Călimănești este deja un pivot economic, cu pondere masivă în PIB-ul realizat, al domeniului turistic. Un oraș care în ultimii 10 ani și-a dublat cifra din venituri proprii, fiind o stațiune balneară (unele statistici considerând-o cea mai mare) se află deja în topuri naționale, în privința numărului de turiști care o frecventează în toate cele 4 anotimpuri. Cu preponderență vara, când gradul este ocupat dar și depășit. Cu venituri de 6,80 milioane de euro (781 per capita) este al 4-lea oraș ca putere economică din Vâlcea.

La aproximativ 18 kilometri de orașul Râmnicu-Vâlcea, stațiunea Călimanești Căciulata a făcut inconjurul lumii cu posibilitățile sale de tratare a diverselor afecțiuni. Dacă preferi un loc liniștit și relaxant, stațiunea pune la dispoziție turiștilor săi, doua baze de tratament situate în Complexul Balnear Cozia și în Hotel Central din Calimănești. Iar pentru plimbări prin natură, Munții Coziei și Valea Oltului reprezintă atracțiile zonei.

După primele două luni ale anului, stațiunea vâlceană Călimănești – Căciulata s-a detașat clar pe primul loc ca număr de turiști cu 17.317 în ianuarie și 15.761 în februarie. Cu mult peste următoarea clasată Băile Felix care a avut 13.795 turiști în ianuarie și 13.139 în februarie. Locul 3 a fost ocupat de Herculane cu 9.268 de turiști pe ianuarie și 13. 139 februarie.  Vatra Dornei se află abia pe locul 4 cu 4.483 de turiști iar Geogiu cu 3.842 ocupă locul 5. Locul 6 revine Covasnei cu 3003 turiști în februarie.

În concluzie, Călimănești conduce detașat în topul stațiunilor balneare din România, promițând un nou an de excepție aici, pe Valea Oltului.

Iar dacă raportăm stațiunea vâlceană la nivel național, între toate stațiunile vedem că este depășită de stațiunile montane din zona Brașov – Prahova. De Poiana Brașov care a avut aproximativ 30.000 de turiști în februarie, Sinaia 28.300 și Predeal cu 24.000 de turiști.

Deci clasamentul național de turism dovedește încă o dată faptul că Vâlcea este un județ al turismului total, Călimăneștiul fiind stațiunea fanion a județului nostru. Prima stațiune balneară din țară și a 4 din România, între toate stațiunile.

*

... a fost cetatea dacilor buri, un pic mai rebeli decât dacii lui Decebal de dinsus de Carpaţi, aveau sarea şi ştiau să facă negoţ. Apoi a fost locul unde romanii beau vin, dansau când luau leafa şi jucau tot felul de alte jocuri, aşa cum fac minerii. O lume pestriţă a Buridavei, cu unii cu bani, cu mineri, cu pleavă, cu fete libere de prejudecăţi, o lume veche de când lumea şi apoi a Ocnelor. Pentru că da, despre Ocne e vorba, cel mai vechi oraş din judeţ care a cunoscut istoria mai bine decât ne-o predau nouă ochelariştii cu catalog.

Ocnele Mari a fost micul orăşel aflat la marginea de vest a Râmnicului, un mic corpuscul, dar cu mai multă istorie şi frământări decât tot municipiul vedetă.

Ocnele au fost gazda morbidă a lui Arsenie Boca, Petre Ţuţea şi Vasile Militaru în anii 50, atunci când securitatea se gândea ca fenomenul „academic” de la Piteşti să-l exporte şi aici. Ocnele au însemnat apoi baza industriei chimice de la Vâlcea. Ocnele au fost ştrandul cu parfum de epocă unde familia de români proletari mergea la băi. Ocnele au fost prăbuşirile din anii 2000 şi apoi subiect din nou de primă pagină prin 2009. Ocnele Mari este stațiunea care în ultimii zece ani se află într-un uriaș galop…

*

Conacul lui Maldăr

Domeniul, așezat lânga Horezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldărești, deschide oaspeților săi porțile unei cule autentice, în care fiecare detaliu te îmbie să retrăiești povestea vechilor boieri ai Olteniei.

Camerele conacului sunt încăperi “de poveste” ce poartă numele unor personaje din vechime. Fiecare cameră e un ansamblu rafinat, în care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi ăi covoarele tradiționale sunt armonios îmbinate cu cele mai moderne detalii de confort.

În conac e cultivat cu precădere stilul brîncovenesc, dar există și camere decorate cu mobilier Biedermayer, Alt Deutsch, sau chiar în eclecticul stil Empire. Fiecare element de decor a fost atent ales pentru a reconstitui atmofera în care trăiau boierii noștri din secolul 18. Astfel, șederea ta la conac e o adevarată călătorie în timp, în lumea farmecului boieresc de altadată.

De-aici, din cerdac, priveau viața ăi boierii olteni de altădată.
Erau vești bune când nu se vedea nimic în departare – niciun nor de praf ridicat de goana vreunui pâlc turcesc. Boierul putea astfel să se întoarcă la ale lui, să-și ducă alene amiaza la împlinire trăgând din ciubuc, cu o dulceață cu apă rece, ori un sfânt somnic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *