Vâlcea, judeţul cu cea mai mare speranţă de viaţă în anul 2017, în România – 77, 7 ani

Deşi Vâlcea nu se află în topul judeţelor cu dezvoltare economică, cadrul natural al judeţului, factor climateric, bazinul balnear, calitatea aerului, pun judeţul pe primul loc ca speranţă de viaţă, la nivel naţional.

Cu toate astea discrepanţele economice între Bucureşti-Ilfov şi alte câteva judeţe dinamice (Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Sibiu, Arad sau Constanţa) şi Moldova, Oltenia sau cea mai mare parte a Munteniei nu sunt deloc noi şi le cunoaşte toată lumea.

Problema este că ele se traduc şi altfel decât în venituri mai mici sau investiţii străine mai puţine. De exemplu, în speranţa de viaţă.

Astfel, durata medie a vieţii este de peste 78 de ani în Vâlcea, de 77,7 ani în Bucureşti şi de 77 de ani în judeţele Braşov şi Cluj. La polul opus se află judeţe precum Satu Mare, Călăraşi, Botoşani ori Ialomiţa, unde acest indicator se situează pe la 73-74 de ani. Și rata mortalităţii infantile indică existenţa unor diferenţe majore. Ea a variat în 2017 între 4,7 la 1.000 de bebeluşi în Bucureşti şi 4,8 în Cluj şi 10,8 în Vrancea şi Caraş-Severin şi 12,5 la mie în Botoşani.

Cu alte cuvinte, simplul fapt că locuieşti într-o zonă în care dezvoltarea economică fac mai facil accesul la un sistem medical mai modern îţi poate oferi trei-patru ani în plus de viaţă. „Cei de la ţară şi din oraşele mici nu merg la doctor decât atunci când este foarte grav. În Capitală şi în oraşele mari s-a ajuns ca prevenţia să joace un rol foarte mare. În plus, sunt multe firme care le oferă angajaţilor abonamente la reţelele private de servicii medicale, aşa că mulţi merg la controale periodice doar ca să nu simtă că au pierdut ceva. Ceea ce, până la urmă, se simte în starea generală de sănătate“, explică un medic de familie din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *