Vâlcea începe cu o pădure de aur şi cu cel mai întins platou subalpin în frumoasa Slătioara

Oare realizează cineva că intrarea în judeţul nostru, cum vii dinspre vest, începe cu un superb platou şi o pădure de mesteceni. O coroana regală aşa cum am numit noi Slătioara.

Da, Vâlcea începe sau se termină ca un crâmpei de ţară absolut divin. Un platou de zici că e rupt de pe munte, o pădure care se coboară din basm, un ţinut al bisericilor, al caselor brâncoveneşti, asta este povestea Slătioarei.

În anul 2018, se aşteaptă începutul turismului în această frumoasă localitate de sub munte. Pentru că Slătioara închide ca o cortină piesa de teatru divină a Vâlcii. Şi nu este doar un act final. Este binecuvântarea de după cea mai mare slujbă, este un maslu, un cor de arhierei pogorâți cu duh sfânt, care te face să te simţi divin.

Este povestea unei comune cu cele mai multe biserici de patrimoniu din judeţ, multe de lemn, unele de zid, biserici ale haiducilor, altele ale potecaşilor, este un arhipeleag de dealuri, un tablou desenat de Dumnezeu acolo în Rai şi dat muritorilor de aici.

Dacă vrei să vezi cum arată Elveţia, mergi la Rugetu. Dacă vrei să vezi Austria, urci la palatul brâncovenesc ridicat la Mogeşti. Dacă vrei să afli Grecia, te săruţi cu îngerii pe frunte în acele catedrale ale timpului, care sunt monadele universului – bisericile de patrimoniu ale Slătioarei Româneşti.

Şi Athosul Vâlcii începe cu Biserica de lemn din Mănăseşti-Cociobi, care se află în cătunul Mănăseşti-Cociobi. Minunea sau pana de înger cu încrustaţii de lemn este ctitoria vătafului de plai Ion Urseanu, din ultimul sfert al veacului XVIII. Ea poartă hramurile „Buna Vestire” şi „Cuvioasa Paraschiva”.

Nu uităm de biserica din Rugetu, care se află pe un platou elveţian, la poalele munţilor, locul de unde se vede feeria de cer care coboară de foarte de sus, de pe creasta Parângului Căpăţânilor, până jos, spre sufletul oamenilor din Slătioara. Aici va fi cel mai frumos sat turistic existent vreodată în România noastră.

Liviu POPESCU

One comment

  • Floriana Boghez

    Buna ziua! Ati putea sa imi spuneti unde exact se gaseste padurea de mesteceni de langa Slatioara? Imi doresc sa o fotografiez la inceputul primaverii. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *