Vâlcea în pragul unui dezastru electoral. O treime dintre vâlceni preferă o formațiune extremist – populistă

Recent revista Săptămâna în Oltenia a oferit pe piață un sondaj INSCOP, realizat la comanda PNL cu niște cifre care dau fiori, tuturor celor care preferă viața democratică, partidelor democratice din județ și un semnal clar, o avertizare cu doar două luni înaintea debutului celui mai complex an electoral din România.

Cifrele din sondaj arată cam așa. În varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegeri PSD ar obține – 35%, AUR – 21%, PNL – 19%, USR – 10%, SOS – 8%. Aceste cifre arată un dezastru electoral pentru județul nostru aproape o treime (29%) dintre vâlceni ar opta la urne pentru o formațiune extremistă, anti-europeană și anti-democrată.

Adică un număr de 8% dintre vâlceni, un scor uriaș, de necrezut ar vota partidul (satelitul lui Putin în România) senatoarei Șoșoacă iar restul de 21% ar merge pe mână AUR-ului lui Simion. Vorbim așadar de o treime de vâlceni care nu înțeles nimic în 30 de ani democrație, sunt învinși ai vieții, cu destine compromise, eșecuri sociale care nu găsesc alinare psihică decât în două formațiuni incoerente, goale de substanță. ”partidele proștilor”, cum mai sunt definite. Adică, 3 din 10 vâlceni ar fi în stare să arunce în aer normalitea, votând prostia, isteria, sociopatologia. Foarte mult reprezintă această vidanjă civică, raportat la populație.

Dreapta stă foarte prost în Vâlcea, PNL cu cel mai mare număr de primari din județ se duce doar până la 19% iar USR atinge 10%. Adică tot o treime. În schimb PSD are cel mai mic scor din județele Olteniei, de 35%.

Aceste cifre arată imposibilitatea creării unei majorități ideologice în Vâlcea. PSD chiar dacă va câștiga președinția Consiliului Județean ajunge în impasul de a constitui o majoritate, bazată pe aceste cifre. Nu are nicio șansă cu PNL, liderul liberalilor vâlceni a reiterat chiar săptămâna trecută că dușmanul partidului este PSD și este dispus la orice alianță electorală împotriva PSD. Așa că ne este foarte greu să credem că o alianță PSD – PNL care nu a funcționat niciodată la Vâlcea, va avea vreo șansă pe viitor.

O alianță cu AUR a PSD? Cele două partide la nivel național sunt adversare și probabil că va exista o directivă de a izola AUR-ul la nivel teritorial, pentru a nu supăra Bruxelles. O alianță PNL – AUR pentru a izola PSD în Consiliul Județean. Greu de spus, dacă la București, guvernul va fi tot PSD-PNL. Și din nou aceeași problemă a dialogului cu Bruxelles.

PSD – USR? Foarte fragilă această alianță, deși în zona Europeană, cele două formațiuni se regăsesc în aceeași familie a stângii progresiste. În România, USR și PSD sunt adversare.

Formațiunea senatoarei Șoșoacă nu intră în calcul în nicio alianță. Zona toxică a moscoviților este de evitat.

Oricum este clar că nu vor exista alianțe AUR – USR. Singurele alianțe posibile (cu eventuale împărțiri după distribuiri) ar fi doar PSD – PNL, PSD – USR, PSD – PNL – USR.

Revenind la aceste scoruri care dau extremiștii cu o treime din opțiunile electorale, arată un dezastru al modului de a gândi în acest județ, arată gradul de analfabetism, confirmă acea statistică de acum un an, în care se arată cu 1 din 2 vâlceni nu are examen de bacalaureat, reflectă un grad de sărăcie agresivă dar și o zonă a frustrărilor patologică.

Arată eșecul nostru ca presă în a educa masele, arată dialogul știrb al autorutăților cu vâlcenii, arată un eșec al investițiilor străine directe care ar fi creat o clasă de mijloc educată, arată un eșec al instituțiilor de cultură din acest județ, enclavizate, arată un eșec al societății civile absente din acest areal.

4 comments

 • Ion

  Dacă intenționați să ”educați masele” așa cum spuneți, dvs, jurnaliștii ar trebui să încetați urgent a mai anatemiza pe auriști și șoșoci! Cu astfel de procedee nu faceți decât să convingeți tot mai mulți români să voteze cu ei. Și aceasta pentru simplul motiv că nu argumentați concret de ce ar trebui să nu votăm cu ”extremiștii”. Mai degrabă, dovediți că vă este frică de ei. Eticheta că țin cu rușii este de tot râsul. Dacă acesta ar fi singurul motiv pentru care ar trebui să nu votez cu ei, sigur și eu aș vota cu aur sau sos. Din fericire, sunt alte motive pentru care nu votez cu ei. În primul rând nu votez cu ei, pentru că, în spatele lui Simion și al Șoșoacei s-au adunat toate specimenele bipede care nu au niciun fel de pregătire intelectuală. Doar lătrăi cu glas puternic. Dezbrăcându-i complet pe acești pitecantropi de ”aura” aceasta a lor de patrioți cu multă grijă față de ”țărișoara” lor, veți convinge sigur electoratul să nu-i voteze.

 • neacsu

  Este perfect normal. Până la alegeri vor fi majoritari iar cauza este in clasa politica analfabetă, ipotentă și trădătoare care conduce tara de zeci de ani,Cine va mai vota un PNL ca sa omoare PSD-ul si sa constate apoi ca astia mănâncă din aceiasi strachină? poate ca unu bolnav psihic .

 • cristian grigorcea

  sa ti-o trag eu cu extremistii tai asa ati spus si de vadim in 2000 si l-ati pupat in cur pe iliescu basescu si joahnis de s-a dus tara dracului ,gata s-a terminat distractia pregatit-va de dreptate pentru romanii adevarati

 • cristian grigorcea

  ma doare la basca dacă nu vei afișa comentariul măcar o sa il citești tu sa te umpli de fiere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *