Vâlcea în prag de alegeri. Județul contrastelor, de la cele mai bune până la cele mai proaste statistici

Vâlcea intră în alegerile locale din anul 2024 de pe o poziție foarte interesantă având un cumul de factori care de multe ori sunt situați la antipozi. De aceea este foarte greu de definit acest județ, ca analiză pe o singură direcție.

De exemplu, deși are printre cele mai mici salarii din România, Vâlcea este un județ în care fenomenul ”depopulării” este redus. Nici 4% nu prezintă factor de descreștere, cel mai mic din zonă și aproape de județul Prahova. (Oltul are 24%, Teleormanul 26%, Doljul 19%). Deci din Vâlcea nu se pleacă sau dacă se pleacă golurile sunt umplute.

Vâlcea ocupă toate clasamentele dar în ambele sensuri. Deși Râmnicu Vâlcea este codaș la capitol salarizare, este fruntaș la ecologie, curățenie, fiind printre primele locuri din România. Inclusiv la spațiu verde. Râmnicu se află pe primele locuri și la extindere intravilan în 34 de ani.

Deși are cel al 4-lea salariu din coadă, ca PIB Vâlcea se află pe locul 14 la nivel național. Și ca număr de angajați pondere din populația județului, cu 30,1% se află tot în primele 15 județe ale României.

Vâlcea se află în lista cu cele mai mici investiții străine dar se află în topul județelor cu cei mai mulți antreprenori români. Este considerat capitală a retailerilor autohtoni.

Vâlcea deține și cele mai multe rețele de apă și canalizare din toată regiunea Olteniei, în mediul rural. Și printre primele 15 din România. În schimb se află printre ultimele 15 la rețeau de gaze.

Nu are kilometrii de drum de mare viteză dar se află pe locul 3 la niveul drumurilor județene și comunale modernizate din România.

Deși la nivel de educație, Vâlcea în ultimii ani se află printre primele 3 din țară, la note și promovabuilitate la bacalaureat și capacitate, județul nostru se află spre coada clasamentului la ponderea populației între 18 și 35 de ani din totalul populației rezidente.

Vâlcea se află în coada clasamentului a salariaților cu studii superioare precum și a salariaților cu examen de bacanaluareat. 1 din 2 anagajați nu au diplomă de bacalaureat. Cu toate acestea Vâlcea se află în top 20 al județelor cu librării. Și cu peste 50% dintre biblioteci funcționale sau în program de modernizare.

Plus multe alte date statistice care fac din Vâlcea un județ clar al contrastelor. De exemplu dacă în anul 2000, economia județului se baza în proporție de 60% din PIB pe societăți cu capital de stat, în prezent doar două astfel de societăți mai sunt active ale statului, restul economiei vâlcene, de peste 88% este privată.

Politicienii care intră astfel în cursa elctorală au misiunea de a găsi zona de echilibru, de a pune în aceeași frecvență potențialul județului, resursele și cerințele pieței. Asta se numește strategie de județ și de oraș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *