Vâlcea în 89 de cadre: La peste un secol distanță, Costeștiul va primi coroana de stațiune turistică

În 1896, regele Carol I al României s-a îndrăgostit de Vâlcea. Și mai ales de Costești. Având un drum la mănăstirea Bistrița unde se afla cea mai impresionantă colecție de carte veche, regele a preferat să rămână câteva zile în acestă frumoasă comună.
Deși vizita era preconizată a dura doar două zile, regele a rămas o săptămână. Pentru Carol I această vizită la Costești a fost atât de importantă și i-a lăsat o impresie atât de puternică încât a alocat mai multe pagini în jurnalul său. Cheile Bistriței, biserica de la Grămșeti, Arnota, Peri au fost pentru monarhul României adevărate comori. Se spune că schitul 44 de Izvoare a primit acest nume chiar de la rege, acesta numărând toate izvoarele care curg în acea zonă.
Regele a cerut apoi premierului soluții pentru a transforma Costeștiul într-o stațiune balneară, aflând de izvoarele minerale care curg pe valea pârâului Costești. Din păcate, acest fapt nu s-a materializat dar localitatea a fost una de suflet pentru familia regală a României, regina Maria venind o dată la două luni aici.
Azi Costeștiul se află mai aproape ca niciodată de a deveni stațiune. Cu aproape zece pensiuni, cu altele în lucru, documentațiile fiind deja înainte ministerului, localitatea are toate șansele ca în acest an să devină a 10-a stațiune a Vâlcii, fiind o localitate emblematică în Oltenia de sub munte.
Comuna vâlceană Costești este o localitate unică în Vâlcea și este una din cele 10 localități rurale din România care definesc spiritualitatea și zestrea culturală a țării noastre.