Vâlcea în 89 de cadre: La peste un secol distanță, Costeștiul va primi coroana de stațiune turistică

În 1896, regele Carol I al României s-a îndrăgostit de Vâlcea. Și mai ales de Costești. Având un drum la mănăstirea Bistrița unde se afla cea mai impresionantă colecție de carte veche, regele a preferat să rămână câteva zile în acestă frumoasă comună.

Deși vizita era preconizată a dura doar două zile, regele a rămas o săptămână. Pentru Carol I această vizită la Costești a fost atât de importantă și i-a lăsat o impresie atât de puternică încât a alocat mai multe pagini în jurnalul său. Cheile Bistriței, biserica de la Grămșeti, Arnota, Peri au fost pentru monarhul României adevărate comori. Se spune că schitul 44 de Izvoare a primit acest nume chiar de la rege, acesta numărând toate izvoarele care curg în acea zonă.

Regele a cerut apoi premierului soluții pentru a transforma Costeștiul într-o stațiune balneară, aflând de izvoarele minerale care curg pe valea pârâului Costești. Din păcate, acest fapt nu s-a materializat dar localitatea a fost una de suflet pentru familia regală a României, regina Maria venind o dată la două luni aici.

Azi Costeștiul se află mai aproape ca niciodată de a deveni stațiune. Cu aproape zece pensiuni, cu altele în lucru, documentațiile fiind deja înainte ministerului, localitatea are toate șansele ca în acest an să devină a 10-a stațiune a Vâlcii, fiind o localitate emblematică în Oltenia de sub munte.

Comuna vâlceană Costești este o localitate unică în Vâlcea și este una din cele 10 localități rurale din România care definesc spiritualitatea și zestrea culturală a țării noastre.

De altfel, toate acestea s-au văzut în numărul de turiști care au fost prezenție în cele trei luni de vară în Costești, dar și acum la finalul anului, la sărbătorile de iarnă, când turiștii au umplut structurile de cazare. Aceștia alegând Cheile Bistriței, Cheile Costeștiului, Mănăstirile Bistrița și Arnota, Muzeul Trovanților, comuna fiind un important pol geografic pentru cei care au au făcut drumeții în Parcul Național Buila – Vânturarița.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *