Vâlcea în 89 de cadre: Câineni, poarta de intrare a fermecătoarei Țări a Loviștei

La Câineni în această iarnă pensiunile au fost pline de turiști semn că localitatea intrată recent în topul celor 100 de comune turistice din România este deja o destinație de turism. De fapt, vorbim de una dintre cele mai frumoase și inedite comune vâlcene, aflate la confluența a trei județe din trei regiuni istorice diferite își merită cu prisosință locul turistic în România. Comuna care adună tradiții din Transilvania, Oltenia de sub Munte și Muntenia este cu adevărat frumos crâmpei montan al României.

Traseele turistice, peșterile verticale, Șaua Apa Cumpănită, frumoasa Vale a Oltului, pensiunilor, traseele de off road, lacurile din această zonă sunt o invitație pentru iubitorii Vâlcii și ai Țării Loviștei. Tradițiile atât cele din Oltenia de sub munte combinate cu cele transilvane au determinat o creștere a interesului pentru această comună fermecătoare.

Comuna este una legată, cu foarte multe investiții în infrastructură, Primăria a reușit în acești ani să creeze cu adevărat o destinație pe Valea Oltului, pentru cei care doresc să se oprească preț de câteva zile în zonă. În acest an, Câineniul va cunoaște un ammplu șantier, așteptat de ani buni și anume, șantierul lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești care aici va fi cu totul spectaculos.

Un crâmpei de Loviştea, zonă din care încep traseele turistice ale Făgăraşilor dinspre apus, unde Oltul cunoaşte poarta Vâlcii, unde vorba molcomă a localnicilor are acel “No”, preluat de peste munţi.

La Câineni pornesc drumurile care suie acolo pe creasta de unde apele se împart înspre sud şi spre nord, unde brazii cresc doar sus pe munte. Câineniul este o bijterie rurală, care pune titlul compunerii “Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România”

Câineniul de sus, urmărind Valea Satului (s-a numit Valea Arsurii până-n 1945), prăvălită din muchiile Făgărașului și sortită să taie vatra în două: de-o parte daneșii, cei vechi, de cealaltă, mocanii, veneticii locului, scoborâți probabil tot din munți, ca apa ce le desparte inclusiv bisericile, două, ambele monumente istorice. Cobor – în timp ce ochii-mi joacă, în continuare, pe Calea Mare, drumul care făcea și face, prin Câineni, vechea vamă a Genunei, și Greblești, pe Boia, legătura cu nobila Curtea de Argeș.

La Câineni a început a se face turism. De câţiva ani buni. Au apărut pensiuni, au fost delimitate trasee, au fost alese locuri. Primăria doreşte să continue reabilitarea drumurilor care merg sus spre inima munţilor pentru a face cărare drumeţilor care vor să afle unde e Ţara Brazilor.

La Câineni confluează atât de aproape Munţii Făgăraşilor cu cei ai Parângului. Dar mai mult de atât, de aici curge Vâlcea Oltului.

”Cu siguranță viitorul acestei comune este turismul. Investițiile în turism, atât aici, cât și pe drumurile care urcă până sus pe creasta Făgărașului, pot face din Câineni o destinație turistică de excelenă. Țara Loviștei, nu că spun eu, spun alții, este una din cele mai frumoase zone ale României, din păcate, nu suficient cunoscută. Dar altfel vor sta lucrurile odată cu asfaltarea drumului național, cu realizarea autostrăzii. Mulți localnici vor să vină acasă și să dezvolte afaceri aici. Este o zonă de tranzit, o zonă circulată și acum dar mai ales când va fi finalizată șoseaua de mare viteză. Cred că în următorii 8 ani, altfel vom vorbi despre Câineni și despre Loviștea. Bogăția naturii și a istoriei de aici va fi exploatată în beneficiul nostru, al oamenilor, al turismului”, spune primarul Ion Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *