Vâlcea în 2017: PIB la 10,6 mld lei, Angajaţi 79.000, Șomaj 4,8%, Salariul mediu 1848 lei, Fonduri europene atrase peste 120 milioane euro

Anul 2017 pentru județul Vâlcea a fost unul pozitiv judecând după principalii indicatori economici furnizaţi estimativ, de ADR SV Oltenia, putând afirma că suntem pe un trend pozitiv, deşi salariul mediu net se află sub media naţională, cu 1848 de lei, salariatul vâlcean este încă după locul 30 la nivel naţional.

PIB-ul judeţului Vâlcea crescut la 10,6 mld lei faţă de 9,8 în 2016, rămânând la nivelul Olteniei pe locul 3, după Dolj şi Gorj, cel din urmă fiind judeţul mineritului ceea ce îl plasează oricum înaintea noastră la multe capitole.

Numărul de salariaţi în Vâlcea s-a apropiat în 2017 de 80.000 în creştere cu 4000 faţă de anul 2016, aici fiind al doilea judeţ după Dolj. Aşa cum am văzut ponderea contractelor de muncă (81.000) este majoritară în companiile cu capital autohton, deşi anul 2017 a înregistrat un avans al angajaţilor din multinaţionale (peste 10.000). Şi rata şomajului este sub 5%, aceasta variind între 4,91% şi 4,72%, pe parcursul anului 2017.

În ceea ce priveşte dinamica investiţiilor, anul acesta concernul NEPI poate fi considerată cea mai importantă companie care a ales Vâlcea, complexul comercial de 40 de milioane de euro fiind de departe investiţia anului 2017.

Sectorul cu o dinamică constantă a fost cel al construcţiilor care şi-a păstrat acelaşi avânt ca în 2016, anul 2017 înregistrând 2000 de noi apartamente, spaţii birouri, etc. Dar tot după industria de retail, unde şi cei 3 actori locali, Annabella, Diana, EuroMarket au optat pentru o strategie judeţeană în dimensionarea activelor.

Zonele care atrag agenţi economici sunt Budeşti şi Mihăeşti, anul 2018 putând fi un kilometru de pornire pentru zonele industriale din Drăgăşani şi Bălceşti.

2017 este şi anul care închide odiseea economică a Oltchim, Ştefan Vuza devenind noul proprietar al majorităţii activelor combinatului chimic aflat în insolvenţă, astfel vechea platformă industrială Râureni, construită de regimul comunist devenind toată cu capital privat cu excepţia CET Govora.

Turismul a reuşit să-şi menţină creşterea din 2016, se poate vorbi de turişti străini ca o constantă, însă nu a ajuns nici la 50% din potenţial.

Problema gravă rămânând la domeniul schiabil Transalpina Ski Resort unde întârzierile de facturare şi de finalizare a lucrărilor au dus la întârzierea licitaţiilor de exploatare şi la recul al turismului pe ultima parte a anului.

Vâlcea numără în prezent aproximativ 500 de pensiuni turistice, fiind în top 10, la nivel naţional.

Toate aceste cifre sunt estimative, cele exacte vor putea fi furnizate la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie.

AP

loading...

One comment

  • Gicu

    Doar TR, IL, BR, HR, CV și BN mai sunt după noi, la mica apropiere. Deci am fi dupa locul 35 la nivel national, mai exact. Și culmea, toate astea in condițiile unei piețe imobiliare in plina dezvoltare și un parc auto cu mașini din ce in ce mai scumpe, exotice chiar… Oare de ce și cu ce se cumpara case și apartamente într-un oraș cu salarii așa mici și în care nici cu mașina nu mai ai loc pe strada!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *