Vâlcea este pe ultimele 4 locuri la nivel de prezenţă a corporaţiilor şi a multinaţionalelor în judeţ

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre investițiile străine sau despre companii multinaționale, dar adesea, în spațiul public, vedem informații care sunt incomplete, trunchiate, învechite sau pur și simplu neadevărate. O apreciere corectă a companiilor românești cu capital străin – pentru că ele sunt companii înregistrate în România și doar capitalul este din altă parte – trebuie să plece neapărat de la cifrele corecte. Asta am încercat noi să facem aici.

Credem cu tărie că investițiile străine au jucat un rol fundamental în destinul european al României și în tranziția dificilă de la anii de după căderea comunismului către o economie sofisticată și dezvoltată, capabilă să asigure bunăstare pentru cât mai mulți dintre cetățeni.

Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care au mers în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management. Investitorii au venit în România ca să obțină profituri dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană

Companiile străine din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ 25% din numărul de angajați. Cifra este similară cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Nu există familie în România care să nu cunoască pe cineva care lucrează pentru o companie străină..

Județul Vâlcea ocupă locul 4 din coadă la capitolul investitii străine, fiind alături de Gorj, Harghita şi Vrancea, judeţul cu cele mai puţine corporaţii sau multinaţionalel Asta se traduce în salarii mici (salariul mediu într-o corporaţie este de de 3100 lei, într-o companie românească de 2.300 de lei)

O companie străină asigură competitivitate salarială, o emancipare socială, o dinamică a vieţii economice a unei regiuni, înseamnă includerea judeţului respectiv în angrenajul globalismului economico-financiar. Înseamnă atragerea tinerilor, perspective de carieră, lipsa corupţiei şi a nepotismului, o asanare a vieţii sociale.

Din păcate, în Vâlcea, lucrurile stau foarte prost la aceste capitole şi nu se întrevede o altă perspectivă dacă autorităţile nu se implică în a face judeţul atractiv. Un mare dezavantaj a fost şi blocajul judeţului până în urmă cu aproape 8 ani, într-o economie de stat, o cupolă oligarhică, un real impediment al dezvoltării şi al liberalizării vieţii economice în judeţ,

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *