Vâlcea este județul unde Dumnezeu a pus degetul pe hartă: trei cascade unice în Voineasa vă așteaptă să le descoperiți

Voineasa ar putea să-și adauge în zestre nu mai puțin de trei cascade, de care puțină lume a auzit și care nu se află departe de Voineasa. Acestea se află pe drumul vechi al Lotrului, pe Cataracte, cum mai sunt cunoscute.

”O cataractă reprezintă un prag stâncos peste care apa, încurajată de o pantă relativ abruptă, cade vijelios și cu zgomot, creînd mici adâncituri sau jgheaburi în albia râului, numite marmite de eroziune. Multe râuri de munte au asemenea sectoare cu praguri, unul dintre cele mai spectaculoase este situat pe Lotru, în inima Grupei Parâng. De altfel, geograful Ion Conea, le considera printre cele mai frumoase din țară.

Băiatul ăsta frumos cu nume de flăcău mitologic, Lotru, merge peste munții care poartă același nume, la întâlnirea cu iubita sa Latorița sau Latrița. Legenda țesută de localnicii Țării Loviștei în jurul celor doi iubiți este una fericită, de vreme ce în aval de  Ciunget, vălurile sclipitoare ale apelor de munte se contopesc pentru totdeauna într-un șuvoi ce curge mai lin către confluența cu Oltul, de la Brezoi.

După ce scapă de strânsoarea chingilor șisturilor cristaline și gnaiselor, de  pe coclaurii cei înalți ai Parângului, și după ce umple largul bazin al lacului de acumulare Vidra, Lotrul trece mândru peste cărările neumblate, și prin pădurile virgine care se  opresc în buza Voinesei. Lasă pe stânga abrupturile Pietrei Albe și ale Ștefleștiului adunându-le izvoarele, iar pe dreapta culmile de pegmatite ale  Munților Latoriței.

Pe traseul acesta sălbatic apare, ca de niciunde, lacul de acumulare Balindru, în fapt un alt contributor hidroenergetic  la sistemul de acumulări și hidrocentrale din bazinul Lotrului( nu mai puțin de 9 baraje și lacuri asociate). Micuț și înghesuit printre versanții, încă împăduriți, lăcușorul acesta este o apariție insolită, la capătul traseului de 14 kilometri care pleacă de la Voineasa și se termină aici. Lacul este situat la altitudinea de 1030 de metri si are un volum de aproape 0,7 milioane de metri cubi. Drumul poate fi făcut cu mașina în jumătate de oră, dar pierdeți plăcerea de a vă plimba prin pădurile de fag și de amestec cu molid și de a simți aerul tare, ozonat cu miros de mușchi și hribi.

Cataractele se află cu puțin înainte de lacul de acumulare, și oferă o priveliște tulburătoare și un vuiet grozav, în special atunci când ploile umflă apele râului.  Mai ales că de pe viaductul înalt care unește versanții prăpăstioși, stâncile albe de biotit și muscovit acoperă apa, așa că nu-ți rămâne decât să-ți imaginezi lupta dintre micașisturile dure și calcarele ce răsar din loc în loc și apa cea grabnic vărsătoare de șuvoaie.

Din fosta exploatare de mică  situată la intrarea în cataracte, se poate ajunge pe firul apei pătrunzând prin pădure și escaladând grohotișurile de la baza pereților. Aici, câteva porțiuni de apă mai liniștită au așternut în malul stâng bucățele lucioase- argintii de mică. În liniștea spartă de foșnetul ritmic al apei, te crezi un veritabil căutător de… argint” (Viorel Irașcu – Plecat de acasă)

În această zonă se află cel puțin trei cascade superbe: Cascada Haneș care are o lungime a căderilor de apă de 300 de metri, din care una are cel puțin 40 de metri cădere. Această se află la 20 de km de Voineasa.

Avem cascada Colțul Lupului care are o cădere de 50 metri și se află la 16 km de Voineasa și Cascada Hoteag care are și ea o cădere de 60 de metri.

”De altfel toată zona este ținutul cascadelor, toate pârâurile care se varsă în Lotru vin pe căderi uriașe de apă. Ideea este să putem amenaja toată zona turistică de aici, care este una inedită. Dar pentru asta e nevoie de investiții uriașe. Vom vedea în viitor dacă vom putea accesa un proiect, pentru că dincolo de Obârșie, de Transalpina, zona Cataractelor este cu adevărat spectaculoasă, după cum se vede în imagini. De altfel mai multe puncte de belevedere de unde imaginea asupra vâii Lotrului este cu adevărat de vis”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.

foto: Gabriel Năstăsescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *