Vâlcea este în primele zece județe ”verzi” ale României cu peste 700 de producători de energie electrică

Vâlcea se află pe locul 10 în topul prosumatorilor, cu 710 producători de energie electrică folosind panouri fotovoltaice. Astfel ne putem lăuda cu unul dintre județe ”verzi” ale României, în care s-a înțeles foarte bine avantajele acestui tip de producere a energiei electrice.

Topul prosumatorilor este dominat categoric de Ilfov cu peste 2.175, urmat de Timiș cu 1.216 prosumatori și Arad cu 1.011.

Șanse sunt însă foarte mari ca Vâlcea să se aprppie în 2023 de pragul de 1000, având în vedere că sunt cel puțin 260 de proiecte depuse pentru această industrie.

România va avea la finalul anului circa 30.000 de prosumatori, estimează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ținând cont de creșterea constantă a numărului acestora pe parcursul ultimului an și de demararea unui nou program al AFM – Casa Verde Fotovoltaice care încurajează producerea de energie solară.

În prezent legea nu prevede o țintă pentru capacitatea de producere a E-SRE deținută de prosumatori. Totuși, având în vedere noul program AFM Casa Verde Fotovoltaice 2021, în ipoteza menținerii trendului de creștere înregistrat în anul 2021 a numărului de prosumatori, se prognozează pentru finalul anului 2022 existența a cca. 30.000 prosumatori”, a răspuns ANRE.

Statul român încearcă să încurajeze prin programele AFM montarea de panouri fotovoltaice. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost reluat după doi ani de pauză, iar beneficiarii pot obține 20.000 de lei de la stat. Până acum, instalatorii validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au înscris în aplicația informatică peste 44.000 dosare ale persoanelor fizice, iar procesul nu s-a încheiat încă, potrivit anunțului făcut de președinte AFM, Lorand Fulop. Dosarele vor fi evaluate până la 31 decembrie.

Ceea ce acum trei ani părea o nişă, se transfomă în cel mai dinamic sector de investiţii din energie, acest club de mici producători reuşind să facă ce nu a reuşit statul să realizeze în ultimele decenii: 200 MW de capacitate nouă de producere a energiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *