Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România (X)

Vom încheia azi serialul dedicat celui mai frumos judeţ al României, un judeţ care a fost înzestrat de Dumnezeu cu aboslut toate formele de relief, cu un potenţial compleşitor în toate aspectele economice şi care ar putea primi ca brand naţional mai multe definiţii. Iar pe baza acestui brand, vâlcenii dacă ar avea parte de un compozit de execelenţă al cconducerii ar deveni poate cei mai bogaţi români.

Numai că, din păcate, Vâlcea are în prezent cea mai mediocră clasă politică şi una din cele mai slabe conduceri de judeţ pe toate palierele, cu mult sub nota, emblema aristocratică a târâmului.

Valcea frumoas1De exemplu, Vâlcea ar putea fi nunit judeţul sării sau al băilor cu sare. Într-un proiect exemplar pe mai multe coordonate, Râmnicul şi Ocnele Mari ar putea dezvolta un complex turistic şi cultural de excepţie. Ar trebui nu  două trei ştranduri să funcţioneze în cele două oraşe mărginaşe. Ar trebui să existe cel puţin 10 psicine sărate, pe lângă cele publice, investitori privaţi care să fie sprijiniţi de autorităţi să dezvolte astfel de băi,  complexe hoteliere, o reclamă agresivă la nivel naţional să vină turiştii în „Ţara Sării”. Pe lângă aspectul balnear, coordonata istorciă a celor două Buridave ar putea să aduge un plus de exotism acestui complex.

Vâlcea ar putea fi judeţul Transalpinei, judeţul care urcă rutier la 2000 de metri şi oferă iarna un complex de agrement similar celui din Austria. Vâlcea ar putea avea cel mai vast domniu schiabil din România, din nou dacă autorităţile s-ar implica în a aduce privaţii să cunoască să simtă să iubească acest pământ.

Vâlcea ar putea deveni judeţul cheilor, canioanelor şi cascadelor, pe toate râurile de munte din acest judeţ existând cele mai frumoase şi mai pitoreşti astfel de fenomene, de dantelării în versanţii munţilor.

Valcea frumoas2Vâlcea ar putea fi numit judeţul balnear, însemnând un proiect comun care să unească sub o singură entitate cele trei staţiuni balneolgice şi să fie promovat cu toată gama de servicii atât medicale cât şi colaterale.

Vâlcea ar putea deveni judeţul varietăţii şi patrimoniului imaterial. De la portul popular, cântul popular – transilvan la nord, muntenesc la est, oltenesc în sud şi sud vest, Vâlcea oferă o mică Românie celor care vor să simtă tezaurul nostru, moştenirea secolelor sau a celor două milenii de fiinţare.

Vâlcea poate fi numit Athosul României, cu peste 90 de lăcaşe de cult de patrimoniu, mănăstiri, biserici de zid, biserici de lemn, troiţe, Vâlcea deţine podiumul moştenirii spiritualităţii româneşti.

Valcea frumoas3Vâlcea poate fi numit judeţul lacurilor şi al deltelor, punând în valoare munca oamenilor din ultimii 50 de ani în domeniul hidrotehnic şi exploatând cu succe cele 8 ecosisteme deltaice de pe râul Olt, lacurile frumos aranjate în spatele munţilor….

Vâlcea poate fi numit judeţul modelatorilor în lut – Hurezu, Lungeşti, Vlădeşti fiind zone unde mici demiurgi îl copiază pe Dumnezeu şi dau o viaţă pământului, o viaţă a artei, un sens al exisenţei omului.

Vâlcea poate fi numit judeţul nobilimii româneşti, având cele mai multe conace boiereşti din ţară, locul unde schimbul de generaţii al secolului XIX a promovat paşoptismul şi modernitatea României.

Din păcate toate aceste comori sunt complet necunoscute celor care conduc azi Consiliul Judeţean, Prefectura, deconcentratele. Acolo, în aceste foruri fie sunt puşi tot felul de amatori şi lipitori de afişe, fie intersele finaciare, cine Valcea frumoas4mai dirijează CET-ul, ce firmă trebuie să asflateze nu ştiu ce, care să fie comisionul la…, cât e mita, cât se mai dă, unde imi bag amanata, iubitul, nepoata, finul….

Acestea sunt precopuărilor celor care azi conduc mediocru acest judeţ binecuvântat de Dumnezeu dar blestemat prin cei care conduc vremelnic destinele lui. De aceea vâlcenii care ar trebui să fie cei mai bogaţi români se află din păcate pe ultimele locuri ca nivel de trai.

Da, Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România dar este condus cei mai urâţi oameni din România…

Mihai IONESCU

One comment

  • Maria

    Efortul domnului Marius Statescu de a prezenta judetul este foarte bun, am urmarit aproape toate prezentarile, poate deschideti un site al judetului eu sunt convinsa ca va fi accesat! Nu stiu ce-am putea face in afara de-a constata si de-a trimite si prietenilor aceste prezentari! Este nevoie de un leadear in aceasta problema! Adica un om de actiune, care sa mobilizeze niste eforturi! Poate incepem cu prezentarea in afara, la cunostinte, romani plecati! Avem nevoie de un „PRINT CHARLES” cine se ofera?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *