Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România (V)

De ce este Vâlcea frumoasă? Pentru că nicăieri în altă parte din România nu s-au întâlnit atât de bine aproape toate „naţiile” noastre regionale.

Nouă, vâlcenilor, ni se spune că suntem olteni. Nimic mai greşit în această afirmaţie, pentră că geografic, râul Olteniei nu este Oltul, cum pare la prima vedere, ci râul Olteniei sau bazinul Olteniei este asigurat de cursul inferior al Jiului, Oltul doar mărgineşte această regiune geografică.

Vâlcea are evident un puternic compozit oltenesc în regiunea sud-vestică a judeţului, unde predomină perfectul simplu şi portul frumos colorat al iilor olteneşti dar nu avem prea multe în comnun cu „ăştia”, ticul verbal al olteniilor de Dolj sau Olt, nu avem „boemia” prea excesivă a oltenilor. Valcea 2Am moştenit în schimb spiritul ager, isteţimea, hotârârea oltenească dar nu suntem atât de „naturali” în atitudinea precum cei din bazinul Jiului.

În estul Vâlcii influenţa muntenească, influenţă care se resimte şi la Râmnicu Vâlcea ne-a adus un pic de ordinea în gândire, un stil ceva mai organizat, o moderaţie în temperament. Aici, latura dispre Argeş şi Prahova se vede foarte bine în bunul gust al gospodăriilor, într-o oarecare fandoseală cu trimitere chiar spre capitală, un pic de fudulie metropolitană, majoritatea vâlcenilor studenţi se îndreaptă spre Bucureşti şi avem cele mai dese legături rutiere cu capitala. De altfel se simte subiectiv un fel de respingere a Craiovei şi asumare a capitalei, cu care de altfel ne leagă curse de transport din oră în oră.

Valcea 3Iar de la Călimăneşti în sus, deja se respiră aer ardelenesc. Pentru că vâlcenilor de nord le place să li se spună, că sunt urnaşi ai ardelenilor care au migrat spre sud când nu au mai suportat nici taxele imperiului şi nici acel unio trium nationum.

Sau altfel spus vâlcenii afimră că ne situăm la intersecţia Olteniei, Munteniei şi Ardealului, luând de la cele trei regiuni istorice tot ce e mai bun.

Şi aşa este, dacă ne uităm, nu doar la limbaj care la Câineni este cu „No, Binie”, la Râmnic este „am fost acolo, dragă” iar la Bălceşti cu „unde pusăşi asta!”, portul popular ale de la nord spre sud, culorile alb şi negru de la ardeleni, maramele munteneşti şi culorile vii olteneşti.

Vâlcea nu a avut nici bordeiele sărăcăcioase ale Olteniei, nici casele din chirpici, nu ne-am dat cu balegă şi pământ în casă ca la Bechet sau Caracal. Nu avem nici palatele ardeleneşti şi nici tabla de acoperiş muntenească. Vâlcenii au reuşit un sincretism am spune în a avea de alege între cele trei regiuni, fiind exact tărâmul intermediar de a nu se afilia unei anumite estetice. Valcea5De aceea, avem şi casele brâncoveneşti, şi culele tip castel, şi casa cu cerdac şi prispă lungă ca în Muntenia, cu parter şi etaj. Vâlceanul nu şi-a zidit gardul ca la Sibiu, dar nici nu a pus nuiele împletite ca în Oltenia. Vâlceanul şi-a bătut ulucă, căutând astfel mereu intermediarul. Vâlceanul de oraş nu şi-a trântit casa pe trotuar ca în Ardeal, ci a lăsat să fie o grădină cu multe Valcea4flori în faţa casei, de unde parfumul frumos să placă drumeţilor.

Vâlceaul de tradiţie nu stă la bârfă ca olteanul la poartă pe bancă dar nici la biserică buluc după slujbă, ca ardeleanul, vâlceanul a preferat să socializeze prin vizite la o dulceaţă sau la o ţuică bună de Goleşti sau de Pietrari, preferând mai degrabă stilul muntenesc de conviviu social.

Niciun alt judeţ din România nu are această şansă de a fi pus pe trei axe cultural-sociale cum este Vâlcea. De aceea, spunem din nou, fără un fals sau un ipocrit patriotism local, Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România.

Mihai IONESCU

4 comments

 • Diaconu George Romeo

  Stimate Domnule Mihai Ionescu,
  Sunt proprietarul casei stil brancovenesc a carei fotografie se afla chiar sub titlul articolului ” Valcea este cel mai frumos judet din Romania ” si va scriu acest mic comentariu spre a va felicita pentru aceasta initiativa frumoasa de promovare a judetului .
  Este un articol bine scris , la obiect si se vede ca s-a pus mult suflet prin cele scrise.
  Pe de alta parte prin acest comentariu razbate si mandria personala, vazandu-mi casa pozata la loc de cinste in articolul Dvs. , iar articolul cred ca mi-a sugerat ideea de a-mi boteza casa cu numele marelui Voievod Martir Brancoveanu Constantin.
  Cu salutari,
  George Romeo Diaconu
  Calimanesti

 • Olteanu

  E frumoasa Valcea, de acord. Dar trebuie sa fi cel putin imbecil sa crezi ca Ramnicul nu este in Oltenia. Imi pare rau amice, intoarce-te la carti de desenat.

  • Diaconu George Romeo

   Draga Domnule Olteanu ,
   Daca cititi cu atentie articolul , o sa constatati ca autorul acestuia nu va contrazice si o spune raspicat ca judetul Valcea face parte din Oltenia , dar in acelasi timp cu mult talent jurnalistic scoate in evidenta cu ce se deosebeste Valcea de alte zone ale Olteniei si-l face atat de deosebit, incat sa afirme pe buna dreptate ca poate fi declarat cel mai frumos judet al tarii.
   Ca urmare nu prea inteleg o exprimare de genul ” sa fi cel putin imbecil ” , iar in cazul unor pareri diferite poti aduce argumente care sa-l contrazica pe autorul articolului, dar nu cu propozitii de genul celei de mai sus , care nu onoreaza pe nimeni.
   Cu salutari,
   George Romeo Diaconu

 • Laurentiu Christian

  Frumos articolul . As avea ceva de adaugat ; cred ca are cel mai mare potential turistic dintre toate judetele din tara , care din pacate , este exploatat doar la jumatate , poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *