Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România şi trebuie respectat

Se poate scrie foarte simplu despre calculele şi negocierile de la CJ, cum ALDE, PNL, PSD şi PER se chinuie să scoată o formulă pentru a conduce acest judeţ. Cum Buican şi Rădulescu se zbat pentru a obţine un salariu de 5000 de lei pe lună. (Oare de ce?)

Despre trădări, traseism politic, despre drumuri judeţene neasfaltate, despre violatori şi pedofili, despre trafic de influenţă, despre orice e urât, despre afaceri mai mult sau mai puţin legale…

Dar vă spunem numai atât: nu suntem naivi să nu le cunoaştem. Vedem şi noi ce analfabeţi sau incompetenţi ocupă posturi în administraţie, politică, deconcentrate etc.. Cum oportunişti cu şcoli făcute la seral ajung mari domni peste noapte.

Valcea frumoas4Dar să întrebăm cititorii!

Asta vor să citească aici? Sau vor să afle despre Transalpina, despre Strategica, despre peşteri, despre cheile Vâlcii, despre acest judeţ plin de legende şi mituri, despre aristocraţia de altădată, despre oameni frumoşi, despre mari demnitari pe care istoria Vâlcii îi consemnează, despre conace şi arhitecturi brâncoveneşti, despre haiduci şi despre ceea ce se întâmplă frumos în Vâlcea?

Cititorii Râmnicu Vâlcea Week suntem convinşi că nu vor să afle dacă Buican e mai bun decât Costi sau Costi mai deştept decât Buican, dacă Gutău e mai bun decât Romeo sau Romeo e mai cinstit decât Gutău, dacă Buşu e mai filosof decât alţii…

Nu ne place să ne amestecăm cu ciorba lor politică. Preferăm să scriem despre acest judeţ frumos, unde corcoduşii sunt copţi deja la Diculeşti, dar iasomia e în floare la Câineni. Că la Voiceşti vara e în drepturi, iar la Obârşie abia ce au îngălbenit păpădiile.

Vrem să scriem despre bolovanii cu crucile malteze din Ţara Loviştei, despre Vaideeniul de sub cer, despre cascadele care curg fie prin tunel, fie de la înălţimi de peste 100 de metri. Vrem să menţionăm că aici avem stânci uriaşe, cu forme pe care numai Dumnezeu le-a dat în măiestria Lui.

Vrem să amintim că Vâlcea are trei centre de ceramică, mai multe decât oricare alt judeţ, că Buridava Romană era unul din cele mai dezvoltate oraşe ale antichităţii! Că defileul Oltului este cel mai mare dintre râurile interne din Valcea frumoas2România. Că Arnota stă precum o meteoră, urcată  de Basarab pe stâncă.

Ni se pare mai frumos efortul acesta decât să ne apucăm să scriem că ALDE a bătut palma cu PSD sau cu PNL. Vă vom informa şi despre acest aspect atunci când se va întâmpla, dar în treacăt doar.

Dar credem noi că scrierile lui Bogdan Amaru, demnitatea unui Ioan Totu, geniul umoristic al unui vâlcean ca Dem Rădulescu, evocarea unuia dintre cei mai mari sociologi ai lumii – Dumitru Drăghicescu – sunt mai importante  decât voturile pe care le va strânge Buican sau Rădulescu.

Vâlcea este, da!, cel mai frumos judeţ din România, aşa cum este şi Mureşul, şi Vasluiul, şi Iaşiul, şi Timişoara. Pentru că este exact iubita noastră.

Dacă întrebi un îndrăgostit care este cea mai frumoasă femeie din lume, el va spune că este iubita lui, desigur. Altul va spune la fel despre iubita lui, al treilea va da exact acelaşi răspuns în cea ce-l priveşte.

Un vâlcean va spune, dacă simte, că Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România şi tot aşa, un giurgiuvean sau un călărăşean sau un sucevean despre judeţele lor.

Valcea frumoas3Iar la final, vom spune că România este cu adevărat frumoasă. Nu vom mai bârfi această ţară, nu ne vom mai minimaliza, nu ne vom auto-umili.

Vom şti că România înseamnă Posada de la Perişani, Arxavia de la Câineni, Frăsineiul de la Muereasca, Peştera cu lac din Cheile Cheii, Transalpina, haiducii din Amărăşti…

Şi mai e ceva de spus, cine iubeşte Vâlcea o vede frumoasă la el în curte, la el în casă, o vede ca fiind cel mai frumos loc de pe pământ. Altfel nu are cum…

Mihai IONESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *