Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România (IV)

De ce este Vâlcea frumoasă? Cred că cel puţin 100 de oameni m-au întrebat, în ultimele săptămâni, despre această soluţie propusă de mine, cea de a poziţiona Vâlcea ca fiind pământul ales sau pământul sfânt al României. Am zâmbit şi am luat o coală, am desenat munţii, Oltul, dealurile, şesul şi apoi am întors foaia şi am început să scriu…

Familia Lahovary – Gheorghe, Alexandru, Filip… Geografi, ingineri, istorici, diplomaţi, cărturari şi deschizători de drumuri înalte ale educaţiei din Râmnicu Vâlcea… Dem Rădulescu, marele actor de comedie, omul cu care filmul de comedie s-a încheiat. Nu există român care să nu urmărească, de 1000 de ori, BD-urile şi să nu le ştie pe de rost. Nicolae Manolescu… Arca lui Noe, omul care a pus literatura acolo unde îi este locul, critica lui Manolescu fiind abc-ul tuturor filologilor care se chinuie acum cu Doricul, Ionicul şi Corintul. Eugen Negrici, critic literar, om care pune auditul pe cartea nouă a zilelor de azi.

person 2Vâlcea l-a oferit lumii pe Liiceanu, fără de care nu ştiam ce înseamnă azi Humanitasul. Cătălin Ştefănescu, clujeanul de Vâlcea, este garantat 100% produs de aici, de lângă Olt. Poetul iubirii are un nume, Ţărnea, da? Coca Bloos… Ar fi ştirbit esenţa din teatru şi film dacă nu era ea!

Iustinian Marina – acest patriarh, într-o eră în care bisericile erau alergate cu ceasloavele lui Marx şi Engels, aduce două bijuterii în judeţ: Bisericile de lemn al lui Horea şi cea din Sălaj.

 Iar Bartolomeu Anania este vâlceanul nostru care a avut dialog direct cu Dumnezeu.

Dacă nu era Gib Mihăescu, iubeam poate mai puţin frumos şi nu o respectam pe Donna Alba sau pe Rusoaica. Dacă nu era Oromolu, aveam doar un guvernator BNR de sorginte vâlceană, aşa, prin Oromolu, avem doi. Dacă nu era Paraschiv Oprea, Orchestra de Muzică Populară Radio nu avea dirijor. Fără Dumitru Bălaşa, poate că eram puţin mai eretici.

person 3Fără Dumitru Drăghicescu, filosofia nu începea la timp în România, fără Poenaru, nu am fi avut drapel şi poate scriam în creion şi azi. Fără doctorul Schileru, nu ar fi existat Balanţa lui Băieşu.

Fără Sacerdoţeanu, istoria noastră era mai săracă, fără Iona Ghe Roşca, ce ar fi făcut ASE-ul Bucureşti în cibernetică?

Fără Săraru, nu era Slătioara sau Slătioara nu avea un nume pe constelaţia scrisului şi a teatrului. Fără Ierunca, serile de la Europa Liberă poate erau mai reci, fără Neamu, cum ar fi fost Polul Sud? Fără Rebus, ce făceau cei din Pietrari azi, rămaşi fără careul enigmă, fără Ioana Cantacuzino, cum erau avioanele?

Fără Gelu Ionescu, am fi avut azi Mica Sirenă? Fără Copetti, am fi avut azi Statuia Libertăţii? Fără Bălintescu, am fi ştiu cine a fost Dumitru Anghel şi bustul lui Eminescu de la Ateneu? Fără Bogdan Amaru, cum ar fi fost teatrul azi? Fără fluturi…

person 4Fără Zorilenii din Govora, nu am fi avut aviatori sau medici. Fără Rudeanu, nu am am fi avut cronicile lui Mihai Viteazul, fără Boicescu, nu am fi avut un castel, fără Pleşoieni, cine ne-ar fi condus garnizoanele aici? Fără Tudor Măldar sau Stroe sau Radu Buzescu, Mihai poate nu ajungea domn… Fără Ionuţ Budişteanu, IT-ul era ciung de o mână…

Şi lista este lungă, fizicieni, ingineri, scriitori, sculptori, medici, oameni care au ajuns în toate colţurile lumii, de aici, din acest judeţ mult prea frumos, care a schimbat, poate ironic, person 5definiţia României… Cum adică? Simplu. Ce este România? Este un stat în Uniunea Europeană care include judeţul Vâlcea. Merge?

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *