Vâlcea cu 1725 de lei, printre judeţele cu cele mai mici salarii din România

Judeţul cu cel mai mic salariu mediu net din România în 2017, după datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) nu e nici Vaslui, nici Teleorman, cum ar fi opinia publică tentată să creadă, ci unul aflat în plină prăbuşire economică.

În judeţul Neamţ se câştigă cel mai mic salariu mediu net din România, după CNP, adică 1.690 lei, ceva mai mult de jumătate din cât se câştigă în Bucureşti (3.139 lei) .

 

Cetăţenii din alte 16 judeţe au în medie câştiguri de sub 1.900 de lei. În numai şapte judeţe din toată ţara, inclusiv Bucureşti-Ilfov, sunt salarii peste sau apropiate de media naţională.

Potrivit aceleiaşi prognoze, salariul mediu net lunar pe economie va creşte de la 2.047 lei, anul trecut, la 2.864 de lei, în anul 2020. Aşadar, o creştere, la nivel naţional, de 39,9%, începând din acest an până în 2020.

Salariile vor creşte, în fiecare regiune, cu procente cuprinse între 38 şi 42% şi, chiar dacă în cea mai dezvoltată zonă din România, Bucureşti-Ilfov, ritmul de creştere a salariilor va fi uşor inferior mediei naţionale, în termeni de „bani în mână”, diferenţele faţă de restul ţării vor fi tot mai mari.

Astfel, dacă acum în Bucureşti se câştigă, în medie, cu circa 1.100 de lei mai mult decât în regiunea Moldovei, în 2020, diferenţa de salarii dintre cele două regiuni va ajunge la aproape 1.500 de lei.

Vâlcea ocupă un dezonorant loc 3 din coadă, cu doar 1725 de lei salariu net, ultimul din Oltenia, plătind astfel poliţele unei stagnări economice de peste 25 de ani.

Mai mult, Vâlcea s-a eliberat relativ recent de cupolă de stat a unor coloşi şi a unei mafii care a ţinut judeţul departe de investitori privaţi. Iar dacă aceştia au venit s-au adaptat nivelului de salarizare existent.

Spre deosebire de Neamţ, judeţul Vâlcea are perspective economice îmbucurătoare, numai că este nevoie de o strategie clară pentru următorii ani, unde vrem să ajungem şi de o expertiză clară a potenţialului şi a ce poate fi exploatat şi valorificat.

Singura şansă a Vâlcii este o dezvoltarea a industriei serviciilor, a sectorului micilor intreprinderi flexibile. În ceea ce priveşte economia grea este nevoie de o asanare şi punerea pe o traiectorie sănătoasă a Oltchim, unul dintre actorii care a produs mult rău în ultimii 10 ani, economiei judeţului Vâlcea.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre CET Govora. Cele două unităţi au fost campionii corupţiei generalizate şi germenii unei boli care a produs metastaza economiei vâlcene, pătrunzând în toate segmentele socio-economice ale judeţului.

Consiliul Judeţean va trebui să devină un partener al economiei şi nu un dirijor cum a fost în anii anteriori şi este obligatoriu scoaterea politicului din viaţa economică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *