Vâlcea, cel mai sigur judeţ din România. Ponoran: „Mulţumim populaţiei din judeţ, pentru responsabilitate”

Vâlcea se detaşează de mai bine de o lună, drept judeţul aflat pe ultimele locuri la nivel de infectare cu coronavirus, luna iunie găsind judeţul nostru drept cel mai sigur judeţ medical din ţară, cu doar 31 de cazuri, adică nici 1% din totalul de aproximativ 3000 de teste câte au au fost efectuate..

„Am avut noroc, am avut o populaţie responsabilă care a înţeles foarte bine care este gradul de contagiune al acestei boli. Cei care au venit din afară, veneau din ţări unde boala era în plină expansiune şi au manifestat aşadar responsabilitate cât au stat în izolare. Vreau să menţionez că a funcţionat o colaboarea foarte bună, utilă şi eficientă între autorităţi, primării, Consiliul Judeţean, Prefectură, DSP, ISU.. Nu au fost zile în care sî nu fiu întrebat, „Cu ce te ajutăm, de ce mai ai nevoie””, spune managerul spitalului Judeţean de Urgenţă, Dan Ponoran.

Ponoran spune că măsurile luate de spitalul judeţean din Râmnic s-au luat la timp, ba chiar înainte de instaurarea stării de urgenţă.

„Am mulţi prieteni care sunt medici în afară. Şi am vorbit cu ei, când în România nici nu începuseră să se răspândească aceste cazuri. De la ei am aflat despre triaj, containere. Şi vreau să spun că ma fost printre primele unităţi sanitare care deja am avut cort de triaj, apoi containere, în afara spitalului, până a deveni obligatorii. A fost o muncă importantă în a transforma spitalul, am creat ziduri despărţitoare. Cine nu a fost demult în spital, nu l-ar mai recunoaşte azi, am izolat secţii, am creat culoare de trecere. Iar din 20 aprilie nu a mai intrat nimeni în spital fără a fi testat. Am avut încă de la început echipamente de protecţie şi, atunci când am avut sincope, nu m-am sfiit în a cere şi am primit”, mai spune managerul unităţii sanitare din Vâlcea.

El mai adaugă faptul că a lucrat foarte bine cu DSP, o muncă zi lumină pentru achetele epidemiologice, pentru analize., în Vâlcea nu a existat o transmitere intracomunitară.

„La nivelul spitalului s-au făcut 1500 de teste şi din câte ştiu DSP are şi el peste 2500 de teste. Am lucrat cu laboratoare private şi la Râmnic este o chestiune de zile până îl vom face pe al nostru funcţional. Trebuie să spun că am avut parte de sprijinul ONG-urilor, al firmelor vâlcene, persoane fizice. A existat o solidaritate, un judeţ unit, graţie acestor aspecte, Vâlcea, din punct de vedere al cazurilor de Covid este aici unde este. Nu vreau să mă pronunţ dacă si aspecte care ţin de climă, de balnearitate ale judeţului, sunt criterii de ajutor, nu e nimic dovedid ştiinţific, dar este bine că suntem aici unde suntem şi dacă vom rămâne la fel de responsabili, cu siguranţă vom trece cu bine peste această pandemie”, conchide Dan Ponoran.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *