Vâlcea, cel mai frumos judeţ din ţară, a fost furat bucată cu bucată, metru cu metru, cent cu cent

Vâlcea, un judeţ care are toate motivele să fi fost, în aceşti 26 de ani, unul din cele mai bogate, cele mai căutate, cu unul din cele mai mari venituri pe cap de locuitor, cu un şomaj scăzut, cu un nivel de trai similar, poate, Banatului sau altor zone bogate!

Un judeţ care are  regiuni absolut monumentale: Lotru, Loviştea, Horezu, bazinul viticol al Drăgăşaniului, patrimoniul arhitectonic al castelelor boiereşti din zona de sud, o climă absolut perfectă pentru pomicultură, un relief care se pretează perfect pentru zootehnie. O forţă de muncă uriaşă, şcolită şi perfecţionată în chimie, energetică, construcţii…

Dar nu! Cu toate cele menţionate, cu patru staţiuni balneare, cu o urbanizare destul de mare (11 oraşe din 89 de localităţi!), cu mai mult de alte 10 comune periurbane, aflate în ritm susţinut de urbanizare, implicit, da, cu toate acestea, Vâlcea se zbate în zona mediocră a economiei româneşti, bâjbăie după identitate, şi nu reuşeşte.

Cauzele sunt complexe şi pornesc de la lipsa de profesionalism a celor care au condus totul în acest judeţ, imediat după 1990, şi de la o aptitudine specială pentru furt. S-a furat în Vâlcea mai mult decât în oricare alt judeţ. Mai mult decât la Vaslui sau Teleorman, mai mult decât în Giurgiu sau Ialomiţa. Pentru că aici a fost destul de furat faţă de cele mai sus enumerate.

Cine a distrus economia de Vâlcea? Nu Europa, cum încearcă unii să ne aburească! Noi, vâlcenii, managerii de stat, sutele de firme căpuşă, banii pe care Oltchim, CET Govora, fostul USG de stat, toate companiile de stat care au rămas încă multă vreme după 1990, care au cotizat şi au format o clasă politică şi administrativă coruptă. A fost un lanţ care a antrenat primari, preşedinţi de CJ, senatori, deputaţi, consilieri. S-a format, în 26 de ani, un lanţ mafiot, care a cuprins manageri de stat, patroni îmbogăţiţi peste noapte, care au făcut afaceri cu statul, politicieni corupţi. Pe nimeni nu a interesat acest judeţ pentru a-l dezvolta. Nimeni nu s-a interesat de vâlceni.

Manageri de stat – patroni – politicieni – sindicate. Da, şi sindicate, pentru că acea crimă în turism de la Voineasa şi Vidra este responsabilitatea sindicatelor. Dar acestea nu puteau face nimic dacă nu erau pe mână cu politicienii şi administraţia.

Judeţul a fost lovit din toate direcţiile, pe nimeni nu a interesat decât propriul buzunar, şpaga, mita, parandărătul,  de aceea toate lucrările care, dacă s-au făcut, au fost de mântuială şi doar acolo unde era un interes. Nu avem drumuri judeţene bune, acolo unde trebuie, nu aveam drumuri naţionale, nu aveam autostrada pe care o proiectase Ceausşescu, nu avem Vâlcea – Vâlcele, cale ferată, nu avem Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu cale ferată. Dacă, până în ’89, se construiau două hidrocentrale în 3 ani, azi se construieşte una în 20 de ani.

După ce au îndrăznit, în această mafie, să vină polonezii, au reuşit să ne găsească pe hartă şi cei de la Faurecia. Târziu. La Oltchim şi la CET s-au furat, în 26 de ani, milioane de dolari, astfel încât ambele sunt astăzi în carantină, pentru că jaful le adusese în prag de moarte.

În acest timp, populaţia a ajuns la limita de jos a manipulării, a prostelii în faţă, dintr-un judeţ care ar fi putut ajunge între primele 10 ale României, azi abia ne scăldăm într-un clasament al mediocrităţii. Escroci de net, ţepari ieftini, şmecheraşi, patroni speculanţi, salariul minim pe economie, aceasta este realitatea judeţului. Un judeţ care a fost furat până când abia se mai putea ţine pe picioare.

Suntem în campanie şi nu aud decât texte mari, solemne, goale de conţinut. Vreau să văd un Proiect Amplu pe Turism, un Proiect Amplu pe Infrastructură, un Proiect Amplu pentru Investiţii, un Proiect Amplu pe Agricultură. Vreau să văd cum specialiştii vorbesc despre ele.

Nu văd. Văd poze pe net în care, alături de Costi Rădulescu sau de Cristi Buican, sunt aceiaşi gurişti de partid. Nu, lângă cei doi candidaţi ar trebui să văd specialişti anonimi, care să le vorbească oamenilor despre perspective. Buican şi Rădulescu ar trebui să aibă în spate o maşinărie de profesionişti, de manageri, de ingineri, de agronomi, de tehnicieni care să le spună oamenilor, punctual, ce urmează să se facă în 2016, 2017, 2018. Nu, acolo sunt politrucii veseli ai CJ şi ai partidelor, care speră să câştige alegerile şi să se învârtă de un post. Unde dracu’ posturi, că totul e pe butuci!

Asta e realitatea, din care politicienii nu au ieşit. Vâlcea a fost sechestrată, violată, nehrănită, păcălită… este la capăt.

Soluţii? Sunt destule, doar că, din păcate, nici PSD şi nici PNL, cei doi actori politici, nu le oferă. Trebuie luată harta judeţului, harta geografică şi economică a Vâlcii, pusă pe masa specialiştilor (dacă îi mai avem) şi să li se ceară să gândească.

Altfel, degeaba munţi, cascade, chei, viticultură, patriomoniu, balneologie…

Mihai IONESCU

loading...

One comment

  • Daniel

    Cuvintele sunt de prisos acum este prea tarziu dar de acum trebuie facut ceva in acest sens iar cine greseste,distruge,fura sau insala sa fie tras la rasundere de organizanizatiile statului DNA pentru ca trebuie sa ne trezim odata din hipnoza asta a prostiei si fim in rindul tarilor mari ale Europei pentru ca avem potential iar acest potential trebuie exploatat sa aratam lumii cine suntem noi de fapt.Asa sa ne ajute Dumnezeu!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *