Vâlcea are două „Meteore” – sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani
Articolul cel mai citit în anul 2015…
Puţină lume ştie că Vâlcea deţine cel mai mare patrimoniu naţional de mănăstiri şi schituri, acest ţinut fiind numit, pe drept cuvânt, şi Athosul României. Dar şi mai puţină lume cunoaşte faptul că, la Vâlcea, avem două „Meteore”. Adică, două mănăstiri absolut divine, care sunt proiecţiile raiului pe pământ. Sunt două mănăstiri ridicate pe culme de munte, mănăstiri care străpung, cu cupola, cerul, iar, cu temelia, stânca dură.
Probabil că Dumnezeu îşi pune îngerii să se aşeze pe streşinile celor două lăcaşe de cult şi tot îngerii sunt cei care bat clopotele. Cele două Meteore au ceva diferit între ele. Vechimea. Una este veche, de când lumea lui Matei Basarab a decis să o lase spiritualităţii româneşti, şi una este nouă, construită pentru un înger, ridicat dintre oameni prea devreme.
Prima este Arnota.
Turiștii care aleg să străbată depresiunea Horezu și trec prin dreptul localității Costești sunt surprinși de o construcție albă, care se zărește undeva, pe vârful Muntelui Buia din masivul Parâng. Situată la marginea carierei de piatră, pe un mic platou, Arnota este una dintre puținele mănăstiri construite la aproape 1000 de metri altitudine, operă a domnitorului Matei Basarab.
Despre Arnota, fostul Arhiepiscop al Râmnicului, Gherasim Cristea, spune că „înseamnă ultimul pas spre Dumnezeu. Este locul cel mai înalt și la propriu și la figurat. Acolo, un clopot mare sună: bam!bam!bam! Despică văzduhul peste tot, de parcă acolo începe facerea lumii…”.
Drumul spre Arnota este unul care urcă serpentinant pe lângă cariera de piatră și lasă în spate Valea Bistriței, râul care a dăltuit în munte cele mai înguste chei în calcar din România.
Înainte de a intra în curtea mănăstirii, într-o pădure de mesteceni și molid, panorama care se întinde până dincolo, spre Măgura Slătioarei, îți taie răsuflarea. Se pot vedea pitorescul drum al mocăniței, turlele impozante ale Mănăstirii Bistrița şi localitatea Costești, cu casele mari cu un etaj, o veche așezare păstorească.
Mănăstirea Arnota nu este una mare, are aspect de cetate cu ziduri groase, dar, pe cât este de mică, pe atât este de cochetă. Iar liniștea de aici, de pe vârful muntelui, confirmă zisele fostului arhiepiscop al Râmnicului. Da, Arnota este mănăstirea care te apropie de Dumnezeu. Și nu doar ca altitudine. O curte plină de flori de toamnă, cu alei curate, în care și șoaptele au ecou, câțiva călugări care îți dau senzația că nu pășesc. Locul pare încremenit în timp.
A doua mănăstire este cea de pe Vârful Romani. La peste 1.400 de metri altitudine, ctitoria lui Dumitru Creştin în memoria fiicei sale, dispărute prematur la 25 de ani, a fost recent inaugurată, în urmă cu doar doi ani. Este o bijuterie brâncovenească, ctitorul a dorit să fie asemănătoare celorlalte mănăstiri vâlcene, de jos. Din curtea mănăstirii se vede Parângul în toate direcţiile, iar în jurul acestei minuni divine s-a construit o staţiune nouă. Mânăstirea are hramul Adormirii Maicii Domnului şi este locul unde se spune că îngerii se odihnesc noaptea.
Nu rămâne decât să vizitaţi cele două Meteore ale României, locuri unice în acest judeţ, poate cel mai frumos al României.
Mihai IONESCU
„serpentinant”- nu l-am gasit in DEx, dar banuiesc ce inseamna pentru ca l-am parcurs. Folosit de un ziarist???
Stick to the essence 😉
Chiar credeti ca puteti compara cele doua manastiri cu Meteora? Din ce punct de vedere? Armota nu este in varf de munte cum sunt cele de la Meteora si nici ca spectaculozitate nu se compara.
Voi astia care ati scris articolul dar mai ales voi cei care l-ati publicat,ati fost vreodata la METEORA?Sau ati vazut poze doar pe net,nimic nu se compara cu ce este acolo,METEORA ESTE UNICA IN LUME!
Dacă chiar crezi (sau crede-ti) ca e mai frumos și mai bine ca la tine în tara (ACASA) va înșelați.
Haide sa atragem și noi cu frumusețea TARII NOASTRE vizitatori.
Dar exista un „DAR” trebuie sa investim ca sa fim la standarele cerute și nu ar trebui sa ne abatem de la arhitectura lăsată.
felicitar adevarat sti ce inseamna Meteora!
Mai, dar voi ati baut cerneala la scoala, de scrieti romaneste dupa ureche?
STII – ESTE CORECT
PTR. EUGENIA
Aici e vorba de impresia pe care ti-o lasa cand ajungi acolo. Sunt Manastiri pentru care mana omeneasca s-a ostenit ca sa le ridice. Eu an fost la Vf. lui Roman si simti DUH SFANT.E divin. E Manastire construite pe varf de munte pentru Dumnezeu. La fel si Arnota. Truda si efort pentru Domnul nostru Iisus Hristos.
Bucurati-va ca avem in tara.. suntem printre singurele tari crestin-ortodoxe.
Pingback: Sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani, „Meteorele” romanesti din judetul Valcea | Vremuritulburi
Meteora este o masina de facut bani. Aia din Valcea sunt niste sarantoci !
Chiar asa sarantoci nu sunt. Una din cele 13 calugarite face de serviciu la chioscul de vandut ,,chinezarii religioase” al preafericitului Daniel. Iar in contrapartida cu bisericuta veche s-a deschis in partea opusa acesteia o moderna biserica care seamana mai mult a discoteca decat a loc de inchinaciune. Drumul pana sus (e la cheremul celor de la cariera),seamana cu drumul Golgotei (asa de prost intretinut). Si acum mai am semne la bara de protectie din fatza!! Casa Domnului, log de reculegere si rugaciune, a devenit(ca mai toate locasurile religioase din Romania) un loc de facut bai pentru Mitropolitul Daniel !! Mare e ste gradina Domnului !! In veci !! Amin !!
Cu siguranta nu poate fi o comparatie geografica, insa din punct de verede istoric la „Meteore ! ” nu este nci un mormant de domnitor roman care si-a dat viata si-a jerfit familia pentru neam si tara ! Sfintele Mănăstiri Arnota Şi Vârful Romani Din Judetul Valcea sunt cu mult deasupra fara grad de comparatie cu „Meteorele” grecesti , insa din pacate nu sunt puse in valoare !
Sunt oripilata de comentariile ” voi sarantocilor ! ” (adica voi sarantocilor romani ! ati fost vreodata la „Meteore ? „). Si care-i problema ? Voi cei care ati fost la „Meteore” ce stiti despre istoria acestui neam ? !
Un neam care nu-si apreciaza valorile, nu se apreciaza pe El insusi ! ! !
Multumesc ptr raspunsul dat
Daca nu gaseam un raspuns pe masura,,, trebuia ,,,,,,
Consider ca cele doua manastiri sunt valoroase pentru noi, romanii.Este excelent ca le popularizam dar nu neapărat prin comparatie cu Meteora. Au frumusetea si specificul lor, abia astept sa le vizitez…dar la vara, sa mă pot bucura din plin .
RM.VALCEA ARE PESTE 40 DE MINASTIRI LOCURI UNDE VIETUIESC SUTE ,POATE CHIAR MII DE OAMENI CRESTINI CARE SE ROAGA SI POSTESC PENTRU BINELE NOSTRU AL TUTUROR….ASA CA MEERITA SA FIE VIZITATE SI APRECIATI LA JUSTA VALOARE CALUGARII CARE AU ALES ACEASTA VIATA MODESTA CU MARI NEAJUNSURI,CARE NU SE PLING …,BA DIMPOTRIA MULTUMESC DIN INIMA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE PROBLEMELE PE CARE TREBUIE SA LE REZOLVE…CU DUMNEZEU INAINTE ,VA INDEMN SA FACETI PELERINAJE …,TOATE SUNT IN FAVOAREA NOASTRA….SPER SA VA CONVINGETI….
Ce importanta are daca este sau nu comparabila cu Meteorele din alte tari! O manastire este o manastire oriunde ar fi. Fiecare manastire sau lacas de cult are farmecul ei si fiecare om isi gaseste linistea si pacea interioar in functie de credinta sa. Suntem diferiti si vedem lucrurile diferit, le stim diferit si asta ne face unici. Tot astfel si locurile sunt unice si minunate asa cum le-a lasat Dumnezeu pentru noi. Sa ne bucuram deci de ele.
Manastirea ARNOTA este intr-adevar un loc aparte, nu numai in jud. Valcea, dar si la nivel de tara. Zona „Olteniei de sub Munte” este numita si Athosul Romanesc, locul unde, spre deosebire de alte repere geografice ortodoxe, la noi istoria si credinta se imbina in mod unic.
Si cum nu plec niciodata prin tara fara aparatul foto la mine, in primavara lui 2015 am realizat o Vedere Panoramica de pe terasa din fata Manastirii Arnota:
http://rafilhouse.blogspot.ro/2015/07/vedere-panoramica-manastirea-arnota.html
Meteora din Grecia are o inaltime medie de 313 metri ……deci nu este pe nici un ,,virf de munte,,….si oamenii se duc din snobism sa viziteze ceva fara nici o utilitate…doat ca sa aiba de unde veni..
AI FOST ACOLO ? LA METEORA ?
Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte în presa online și pe bloguri? (W1 2016) | refresh.ro
Valea Bistritei ?
Pingback: Sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani, „Meteorele” romanesti din judetul Valcea – ganduridinierusalim.com
Judetul Valcea nu are doar „meteore”. Are chiar un Athos romanesc… Sfanta Manastire Frasinei. Si vai de cel ce se duce la manastire pentru spectaculozitate. Cred ca e acela care considera ca in Valcea sunt sarantoci. Nu mi-as dori „averile lui”.
Vă mulțumesc, admin…
Pingback: Credinţa Adevărată » Blog Archive » Vâlcea are două „Meteore” – sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani
Domnilor ati fost prin lume ati vazut atatea dar.dar vedetile si pe ale ROMÂNIEI ca le avem de o inestimabila frumusete asta daca nu va deranjeaza ceva.
cum se ajunge la manastirea Varful Romani?
Multumesc,
Dragi Compatrioti,
Cred ca fiecare care a scris cate ceva arata ca exista un interes pentru simbolurile ortodoxie – Manastirile.
Daca sunt sau nu comparabile cu manastirile Meteore asta conteaza mai putin. Important este ca sunt la noi in tara. Cat din cei care merg la manastiri in tara sau in alte tari o fac pentru ca simt cu sufletul ca au nevoie de reculegere la manastire ca un medicament pentru suflet? Si atunci ce rost are sa va mai dati cu parerea? Nu e vorba de o asemanare turistica. Vedeti asa sunt romanii sa gaseasca tot timpul ceva de comentat negativ. De ce? Va racaie ceva pe stomac? Cine apreciaza valorile ortodoxiei nu ar avea nimic de comentat. Smerenie dragi compatrioti si hrana pentru suflet! Orice polemica va atrage o judecata pe care o faceti stramb pentru ca nu cunoasteti un om doar dintr-un comentariu. Iertati va rog! Doamne ajuta! Radu
Mare dreptate ai Radu!!Unii compatrioti nu știu sa se bucure de locurile sfinte in care te poti hrani sufleteste dar, sunt specialiști in a judeca si a cârcota!O zi limistita!!
Nu prea sunt dusa in lume,nici cu pluta,nici cu valuta,e drept,sunt sarantoaca de VS dar,cei carora nu va place starea si bunastarea noastra indiferent in ce colt de tara suntem,granitele sunt deschise,,Drum bun fara intoarcere”daca va renegati neamul.Nici Dumnezeu nu ne forteaza sa-i urmam,cu atat mai putin avem dreptul sa va retinem si sa va impunem sa iubiti tara si neamul in care va-ti nascut daca nu va place.