Vâlcea are de doua zile o biserică blestemată, fapt unic în ultima sută de ani

Caz inedit cel puțin în ultimul secol în România. O biserică a fost afurisită de un înalt prelat. Este vorba de lăcașul de cult aflat la marginea complexului monahal Frăsinei.

Este biserica la care aveau acces femeile, la hotarul singurului complex monahal athonit din România. Mănăstirea Frăsinei fiind o biserică cu reguli foarte severe, cu canoane foarte stricte care datează.din secolul XIX, când Calinic a făcut un blestem că nicio parte femeiască sa nu treacă hotarul. Nu se știe concret cauza acelui blestem, legendele spun că în acel lăcaș de cult ar fi existat și lucruri care nu au legătură cu castitatea și jurământul monahal.

De atunci nicio femeie nu a mai avut acces dincolo de hotar. In timp la marginea complexului a fost ridicat un lăcaș de cult unde femeile aveau acces. Astfel pelerinii care veneau în grupuri se despărțeau. Bărbații urcau la Frăsinei iar femeile rămâneau la slujbele de la biserica de jos.

Iată că zilele astea biserica de jos nu numai că a fost închisă dar Mitropolitul Olteniei, Irineu a aruncat un legământ de blestem ca niciodată să nu mai aibă loc o slujbă în acest lăcaș de cult, biserica fiind scoasă complet din circuitul religios.

Cum de s-au ajuns aici? In edictul prelatului se vorbește vag de încălcări ale practicii religioase și de „sminteli” care ar fi avut loc aici, la biserica de jos E drept că in ultimii ani au existat mai multe legende despre practici dubioase, de la exorcizări și chiar de lucruri intime care ar fi ajuns in cele din urmă pe mada Sinodului.

In realitate, potrivit formei de organizare, clerul de la Frăsinei nu avea voie să coboare la biserica de jos și să facă slujbe dar a existat o cutuma tolerata. La Athos, călugării nu părăsesc ținutul monahal pentru a tine slujbe în zona laică deci nici la Frăsinei nu ar fi trebuit.

Nu știm exact care sunt cauzele concrete care au dus la acest blestem dar este clar că au fost foarte grave de au reușit să-l determine pe Mitropolitul Irineu, un adevărat cărturar și unul dintre cei mai echilibrați prelați din BOR sa ia această decizie, unica în ultimul secol în biserică românească.

Vâlcea are așadar un obiectiv turistic inedit. Daca putem spune așa. O biserică blestemata pe vecie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *