Vâlcea ar putea deţine unul dintre cele mai mari sisteme subterane din ţară

Un grup de speologi ai Clubului de Speologie Silex Braşov se află în această perioadă, pe Valea Cernei, pentru a explora zona cunoscută ca fiind una bogată în peşteri, grote și avene.

De altfel speologii braşoveni cercetează Valea Cernei de mai bine de 35 de ani iar la finele anului 2015 au făcut o nouă descoperire, Peştera Ponorul Suspendat, pe care o explorează de atunci și este a doua ca mărime din zonă după Peștera Polovragi.

Pe Valea Cernei, astfel, în ultimii ani au fost descoperite şi cartate, de Silex Braşov, mai multe peşteri – Peștera Gaura cu Vâjgău, Peştera Ponorul Nou, Peştera Ponorul Suspendat, peşteri care au potențialul de a forma prin explorările și descoperirile viitoare, cu un optimism ponderat, unul dintre cele mai mari sisteme subterane din ţară.

De menţionat că aceste peşteri nu sunt peşteri vizitabile, accesul este extrem de periculos, fiind făcut pe puțuri de zeci de metri iar în interiorul acestor galerii doar specialiştii cu echipament speologic special pot intra.

În ceea ce priveşte Peştera Ponorul Suspendat, până în prezent au fost cartaţi 8 km de galerii, urmând ca pe parcursul cercetărilor, speologii braşoveni să ofere informaţii complete şi detaliate cu privire la descoperirile sistemului subteran din această zonă.

Valea Cernei se află în comuna Vaideeni, în sudul Munţilor Căpăţânii, o zonă de un pitoresc aparte, prezentând în afară peşterilor din zona, o serie de cascade, zone de chei și de abrupt calcaros spectaculos, una dintre atracții fiind Sfinxul Cernei, formațiune stâncoasă naturală de tip antropomorf.

Liviu POPESCU

foto: Clubul Speologic Silex Braşov

P.S. Informaţiile din material nu reprezintă punctul de vedere al clubului speologic. Ele au fost culese într-una din drumeţiile mele în Vâlcea frumoasă, pe Valea Cernei

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *