Vâlcea a pierdut 4 milioane de euro şi turism de vară în Munţii Lotrului

România va returna Comisiei Europene peste 7 miliarde de bani europeni, acum, la sfârşitul acestui an. Asta înseamnă bani care au fost alocaţi, dar, pentru că proiectele europene care au fost declarate eligibile nu au fost puse în practică, îi vom da înapoi.
Toată ţara este plină de astfel de cazuri, dar unul din cele mai flagrante  este chiar la Vâlcea.

Vâlcea putea să aibă sus, la munte, unul din cele mai mai tari parcuri de aventură din ţară.

Este vorba de proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în Judeţul Vâlcea – Adventure Park”, care îşi propunea, ca obiectiv general, dezvoltarea infrastructurii de turism a zonei de nord a judeţului, respectiv în staţiunea turistică Voineasa şi în Vaideeni, în vederea creşterii economice şi dezvoltării durabile, prin valorificarea superioară a potenţialului natural, cultural şi antropic la nivel local.

Obiectivele specifice ale proiectului erau:  îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei de agrement montan pentru turişti pe perioada de vară, prin construirea unui parc de aventuri care cuprindea: – realizarea unui Alpin Coaster; – realizarea unei piste pentru karturi şi trotinete şi acţionarea a 20 de trotinete, 20 de karturi pentru copii şi 20 de karturi pentru adulţi; – realizarea unui parc de agrement cu patru zone de dificultate (copii 3 – 7 ani, copii 8 – 11 ani, copii peste 1,4 metri şi experţi); – achiziţionarea de echipamente de protecţie (100 de echipamente pentru copii şi 50 de echipamente pentru adulţi); – realizarea unor tiroliene; – realizarea a două covoare rulante cu sistem tubing şi pârtie de schi; – realizarea unei clădiri administrative şi depozit echipamente; realizarea utilităţilor, creşterea numărului mediu anual de turişti care vizitează staţiunea cu peste 15 %;  creşterea numărului mediu anual de turişti care utilizează infrastructura de agrement cu peste 15 %; crearea de noi locuri de muncă.

De precizat este faptul că proiectul a fost declarat eligibil în 2012 şi urma a fi scos la licitaţie.

Acest parc se afla sus, exact lângă domeniul schiabil, şi era similar celor austriece. Se putea veni aici în timpul verii, telegondolele ar fi fost deschise, zona creştea exponenţial din punctul de vedere al turismului.

Valoarea acestuia se apropia de 8 milioane de euro, Comisia Europeană ne băga 4 în buzunar. Ce mai, gata, Dumnezeu era turist vâlcean,în urma acestui aspect. Banii vin în cont, urma să aibă loc licitaţia.

Şi… belea!

Cele două localităţi partenere în acest proiect, Voineasa şi Vaideeniul, găsesc să se încaiere pentru o bucată de pământ, chiar acolo unde urma să fie realizat parcul. Şi edilul Daniel Băluţă – Vaideeni şi Gheorghe Stanciu – Voineasa pornesc un război, fiecare cu argumente proprii. Nimeni nu reuşeşte să-i împace, dar rezultatul este următorul:

În această lună banii europeni se duc, zboară înapoi spre Bruxelles, că, deh!, la 31 decembrie 2015 se încheie pomana europeană,  parcul de aventuri se va duce în neant, vâlcenii vor rămâne cu buza umflată. Şi cam atât. Probabil că, peste ani şi ani, fie Vaideeniul, fie Voineasa vor câştiga în instanţă acel pământ, dar oare vor avea vreo satisfacţie?

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *