Vaideeniul reprezintă România de Zilele Europei în Albania, cu ansamblul Mioriţa

În perioada 9-11 mai, în Albania se organizazeză Festivalul Europei, unde participă artişti din toate statele europene.
România este reprezentată de Ansamblul folcloric Mioriţa din Vaideeni. Edilul Daniel Băluţă spune că este un succes deja recunoscut al ansamblului folcloric din localitate.
„Mulţumim Excelenţei Sale, domnul ambasador Perpelea pentru această invitaţie. România va fi reprezentată de o formaţie care cu siguranţă va fi apreciată de public. Cântul şi dansul ciobănesc aflat la interferenţa Transilvaniei cu Valahia, vor fi apreciate cu siguranţă de publicul albanez”, spune Băluţă
Ansamblul Mioriţa a fost creat în 1949 în comuna Vaideeni şi este alcătuit şi fluieraşi, vocalişti şi dansatori.
Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezintă o zonă de interferență între zona etnografică a Olteniei „de sub Munte” și zona etnografică Mărginimea Sibiului care și-a pus puternic amprenta asupra tuturor aspectelor din viața locuitorilor din zonă.
Centrul etnografic Vaideeni este renumit pentru prelucrarea artistică a pieilor, lânilor şi confecţionarea de instrumente muzicale, precum și pentru portul popular ciobănesc cu influenţe din zona Mărginimii Sibiului, deci este recomandat de vizitat pentru a viziona aceste obiceiuri și tradițiile locurilor.
În ceea ce privește arhitectura caselor din zonă, aceasta îmbină atât caracteristicile zonei etnografice „Oltenia de sub munte” (case vechi cu pridvor), cât și trăsăturile specifice Mărginimii Sibiului (case cu ocol).
Analizând istoria culturală a comunei, evenimentele notabile sunt înființarea, în anul 1898, a bibliotecii comunale, în cadrul scolii, și crearea, în anul 1908, a Cercului Cultural „Înflorirea”. Ulterior, în anul 1949, s-a înființat formația de fluierași maturi din Vaideeni, care în anul 1965, a primit actuala denumire – Ansamblul Miorița.