Vaideeniul ar putea avea un muzeu al transhumanţei

Vaideeniul ar putea avea primul muzeu al transhumanţei, după cum spune primarul Daniel Băluţă, acesta urmând să funcţioneze în sediul fostei şcoli din centrul localităţii.

„Mulţi oameni vorbesc despre transhumanţă dar nimeni nu o cunoaşte cu adevărat. Şi mai ales despre faptul că transhumanţa a stat la baza formării a sute de localităţi sub arcul carpatic, printre care şi Vaideeniul. Ce este deosebit aici, este că nu a existat o translatare simplă a obiceiurilor dispre Ardeal spre Oltenia sau Muntenia de sub munte, a existat o coabitare şi a rezultat o altă tipoologie a localităilor de sub Carpaţi care, aparent seamănă cu localităţile din Alba, Sibiu sau Braşov”, spune edilul din Vaideeni.

În urmă cu 200 de ani, în urma taxaelor propuse de Viena ciobanilor din Transilvania s-a produs un exod masiv al acestora dincoace de arcul Carpatic, cu preponderenţă în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa. Au existat astfel nuclee puternice de ciobani ardeleni care s-au statornicit în Novaci, Vaideeni, Rucăr, dând altă perspectivă localităţilor deja existente.

În cazul judeţului Vâlcea, toată zona de nord până la mediana Băbeniului a avut alogeni din zona Ardealului. O schimbare puternică şi o transformare a acestor comunităţi. De multe ori au existat şi tensiuni între venetici şi localnici, cum ar fi cazul Milcoiu.

La Vaideeni, însă a existat o asimilare puternică a băştinaşilor care se ocupau preponderent cu exploatarea lemnului, localitatea devenind în foarte scurt timp una tipic păstorească.

Toată această poveste evident mult mai amplă, cu documente, cu hărţi, cu istorii ale timpului se vor regăsi într-un viitor muzeu al transhumanţei din Vaideeni.

Vaideeniul este o localitate bogată a judeţului Vâlcea, unde deja avem piloni de turism, prin câteva pensiuni, cheile Luncavăţului cu pitorescul lor, peisajul montan, mica staţiune Ursuleţul aflată în faza de proiect, toate sunt premise ale unei dezvoltări pe această direcţie.

„Sunt multe de făcut aici dar avem o populaţie care are spirit antreprenorial şi avem cu ce, cum se spune. Toate trebuie bine gândite, într-un proiect global care să provească strategia de dezvoltare a Vaideeniului”, a mai spus Băluţă

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *