Vaideeni revine în circuitul turistic al României, după restricţiile cauzate de pandemie

Comuna Vaideeni revine în turismul naţional, după efectele negative în acest domeniu cauzate de panedemie, traseele montane şi pensiunile fiind din nou căutate de iubitorii muntelui şi al tradiţiilor păstoreşti de dincoace de Carpaţi.

De la an la an, Vaideeniul devine o comună cunoscută la nivel naţional ca un reper etnografic, de patrimoniu şi turistică în Oltenia de sub Munte, localitatea de pe malul Luncavăţului sperând să intre în curând în circuitul staţiuilor turistice de interes local.

Multitudinea traseelor montane, farmecul vieţii păstoreşti, zecile de stâne de pe platoul montan, bucătăria tradiţională, faptul că este aşezată fix pe drumul subalpin care leagă Vâlcea de Gorj, face din Vaideeni, o oază de vacanţă pentru cei care gustă farmecul agro-turistic.

În satul Vaideeni au fost înscrise şi satisfac corespunzător baremul de dotare şi confort, un număr de 15 gospodării, care au primit şi pot primi oricând oaspeţi din ţară şi din afară, care preferă acest gen de turism, cu cazare individualizată, evitând astfel cazarea comună de tip cabană, hotel, bloc, forme care nu rezolvă la modul optim odihna, şi nu înlătură complet stresul de aglomerare, de care suferă numeroşi oameni din cei care trăiesc în furnicarul oraşelor.

Obiective turistice minore, din orizontul local, foarte apropiate de sat şi uşor accesibile, sunt:
-Biserica de lemn cu hramul „ Cuvioasa Paraschiva,, din satul Mariţa – este cea mai veche biserică de lemn din Oltenia (datată din 1557) ; Biserica de zid cu hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul,, (datată din 1877) din satul Vaideeni – monument de arhitectură; Biserica de lemn cu hramul ,,Cuvioasa Paraschiva,, (datată din 1893) din satul Cornet -monument de arhitectură; Capelele Talanci şi Bădulesti; Cheile Cernei; ,,Piatra spânzurată,, – monument al naturii pe Valea plopilor, sat Izvoru- Rece; Piua pe apă din satul Vaideeni; Defileul râului Luncavăţ;

Din Vaideeni, două drumuri de plai, cu acces la stâni, constituie trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpăţâna şi Parâng. Unul se desfăşoară pe cumpăna apelor dinspre răsărit şi urmează traseul Dealul Mare-Frăsinet-Jariştea-Cârciuma lui Dincă-cabana Vârful Roman-Vârful Ursu, de unde se desprinde drumul de picior spre Groapa Mălăii, Dârjala şi spre cabana şi stâna Piatra Roşie. Al doilea drum, cel de pe cumpăna apelor dinspre apus, urmează traseul Dealul Capela-Fântâna din plai-Comanda-Izvorul cumpenelor-Marginea Găuriciu-Căşeria-Coasta lacurilor-Vârful Nedei-Târnovu-Curmătura Olteţului-cabana Obârşia Lotrului- Lacul Gâlcescu.

“La început în week-enduri, mai nou deja se simte că au început vacanţele, au sosit deja oameni care vin cu rulotele la munte, văile sunt pline de turişti. Se caută ofertele din Vaideeni, se simte un număr crescut de turişti datorat şi faptului că în acest an, românii preferă să-şi petreacă mai degrabă concediile în România. Sunt oameni care vin pentru prima dată aici şi este clar faptul că vom avea un sezon estival cu mulţi turişti în acest an”, spune primarul Daniel Băluţă.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *