Vaideeni – o nouă insulă a arhipelagului turistic al Olteniei de sub Munte

Vaideeniul va deveni în curând o nouă stea în rândul localităţilor turistice ale Olteniei de sub munte.  Asta se va întâmpla odată cu finalizarea drumului judeţean care leagă Horezu de Gorj şi, de aici, la Novaci. Astfel, Vaideeniul se va transforma într-o nouă poveste de succes turistic, alături de Polovragi, Baia de Fier, Bumbeşti, Novaci şi Rânca.

Dar Vaideeniul este şi un teren virgin, care poate deveni locul ideal pentru turism, pentru că aici există şi cele mai frumoase trasee turistice – Cheile Luncavăţului, o vatră veche de păstori ardeleni şi mult pitoresc.

Vaideeniul, în felul acesta, nu doar că întregeşte salba turistică a Olteniei de sub Munte, dar o şi reîmprospătează, reînviind poveştile din Mărginimea Sibiului, aducând aerul de sus, de pe Căpăţânii, petalele florii-de-colţ şi doinele ciobanilor într-un spaţiu autentic românesc.

La Vaideeni deja avem de a face cu un oraş care se dezvoltă în fiecare an, reuşind să completeze perfect arcul de cerc al Depresiunii Horezului. Nu poţi să ajungi la Horezu fără să te plimbi prin Vaideeni, printre casele care urcă spre cer, pe malul Luncavăţului şi fără să faci un pelerinaj la statuia lui Arsenie Boca.

Acesta este Vaideeniul, noua staţiune sau noua insulă a arhipelagului turistic al Vâlcii, unde omul cu clopul în cap, omul care te priveşte atent şi dă bineţe, ştie cel mai bine cum este să înduri şi crivăţul de sus de pe munte, şi căldura aromată a verii de pe Luncavăţ. Iar despre poveşti cu haiduci, cu draci, cu iele, cu stele căzătoare, să te ţii, nu glumă! Aici, la Vaideeni, sunt cele mai multe. Sunt poveşti aduse de ciobani şi de sus, dinspre imperiu, dar şi de jos, din frumoasa Oltenie. Aici, timpul a comprimat cele două entităţi ale României, România dintre Carpaţi şi cea de sub. Dar ce a ieşit este un spectacol de gală!

primar vaideeniÎn luna noiembrie, Vaideeniul devine, astfel, o nouă stea a constelaţiei turistice a Olteniei de sub munte…

„Potenţialul Vaideeniului urmează a fi exploatat la maximum în anii următori: obiectivele turistice, bisericile vechi de patrimoniu, munţii, fenomenele carstice, transhumanţa, legendele, staţiunea de sus de pe vârf şi nu pot enumera eu acum câte minuni are Vaideeniul. Suntem într-o zonă binecuvântată de munte şi de cer”, spune Daniel Băluţă, edilul din Vaideeni.

AP

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *