Vaideeni este a doua comună turistică a Vâlcii, cu un uriaş potenţial de creştere

Anul 2019 a fost unul benefic pentru turism în comuna vâlceană, Vaideeni, peste 2000 de turişti ajungând aici, cele 4 pensiuni având grad de ocupare maxim. Nu mai includem aici, campările, campingurile care în această vară s-au dovedit neincăpătoare pe Valea Cernei şi Valea Luncavăţului.

Ca număr de turişti se situează imediat după Mălaia, localitatea de pe Valea Lotrului.

În satul Vaideeni au fost înscrise şi satisfac corespunzător baremul de dotare şi confort, un număr de 15 gospodării, care au primit şi pot primi oricând oaspeţi din ţară şi din afară, care preferă acest gen de turism, cu cazare individualizată, evitând astfel cazarea comună de tip cabană, hotel, bloc, forme care nu rezolvă la modul optim odihna, şi nu înlătură complet stresul de aglomerare, de care suferă numeroşi oameni din cei care trăiesc în furnicarul oraşelor.

Obiective turistice minore, din orizontul local, foarte apropiate de sat şi uşor accesibile, sunt:
-Biserica de lemn cu hramul „ Cuvioasa Paraschiva,, din satul Mariţa – este cea mai veche biserică de lemn din Oltenia (datată din 1557) ; Biserica de zid cu hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul,, (datată din 1877) din satul Vaideeni – monument de arhitectură; Biserica de lemn cu hramul ,,Cuvioasa Paraschiva,, (datată din 1893) din satul Cornet -monument de arhitectură; Capelele Talanci şi Bădulesti; Cheile Cernei; ,,Piatra spânzurată,, – monument al naturii pe Valea plopilor, sat Izvoru- Rece; Piua pe apă din satul Vaideeni; Defileul râului Luncavăţ;

Din Vaideeni, două drumuri de plai, cu acces la stâni, constituie trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpăţâna şi Parâng. Unul se desfăşoară pe cumpăna apelor dinspre răsărit şi urmează traseul Dealul Mare-Frăsinet-Jariştea-Cârciuma lui Dincă-cabana Vârful Roman-Vârful Ursu, de unde se desprinde drumul de picior spre Groapa Mălăii, Dârjala şi spre cabana şi stâna Piatra Roşie. Al doilea drum, cel de pe cumpăna apelor dinspre apus, urmează traseul Dealul Capela-Fântâna din plai-Comanda-Izvorul cumpenelor-Marginea Găuriciu-Căşeria-Coasta lacurilor-Vârful Nedei-Târnovu-Curmătura Olteţului-cabana Obârşia Lotrului- Lacul Gâlcescu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *