Vaccinarea împotriva TBC, oferă o imunitate crescută românilor în faţa Coronavirusului?

 

Articol de Diana Taylor

In ultimele zile am facut o analiza a ceea ce pare a fi o legatura dintre incidenta de cazuri de Covid si existenta vaccinului TBC – cunoscut in Romania sub numele BCG –  in protocolul de vacinare al tarilor. 

Datele consolidate (relevante pentru data de 30 martie) par sa arate ca tarile care nu ofera vaccinare TBC in standardul obligatoriu au o incidenta mai mare de cazuri raportate la 1 milion de locuitori. Invers, cele care o ofera, au o incidenta mai mica. In plus, cu cat au oferit mai mult timp vaccinarea (deci un numar mai mare de generatii cuprins), cu atat au incidenta de cazuri mai scazuta. 

Italia si SUA sunt printre putinele tari care nu au oferit niciodata vaccinarea TBC ca un protocol obligatoriu. Alte tari au renuntat complet la vacinare in ultimele decenii trecute: Spania (1981), Germania (1998), Franta (2007). Aici puteti gasi harta globala cu raspandirea acestui vaccin. Datele par sa arate ca, cu cat renunta mai devreme la vaccin, cu atat incidenta de cazuri este mai ridicata, proportional cu numarul de locuitori. 

Graficul de mai jos arata tari care nu mai au vaccinul de TBC in protocol, cu incidenta de cazuri Covid raportata la anul la care au renuntat la vaccin. Trendul descendent este evident; cu cat se renunta mai tarziu la vaccin, cu atat incidenta este mai scazuta. Franta si UK au sub 1000 cazuri per 1 milion de locuitori si au renuntat la vaccin mai tarizu, in anii 2000.

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.06.png

In toate celelalte tari, care nu se regasesc in graficul de mai sus, inca mai este protocolul de vaccinare TBC la nastere, si unele tari ofera si un boost (al doilea vaccin) in jurul varstei de 7 ani. 

In Romania, acest boost a fost oprit in 1993. Romanii cu varsta de 36 de ani sau mai in varsta, au beneficiat de acest al doilea vaccin si au faimoasa cicatrice pe antebratul stang,  specifica tarilor din Europa de Est. 

Un grafic relevant, ce prezinta in albastru tarile fara vaccin comparativ cu tarile care ofera vaccin, dar au oprit acordarea celei de-a doua doza. 

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.14.png

Acelasi grafic de mai sus, dar limitat la tarile din Europa arata asa:

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.48.png

De observat pozitia Poloniei – o tara cu o populatie de 38 milioane, are doar 2000 de cazuri. Polonia a renuntat la cea dea doua doza de vaccin abia in 2007. 

  • Daca separam tarile care ofer vaccin de cele care nu ofera, se observa ca existenta unui vaccin pare ca are o mare influenta asupra numarului de cazuri Covid. 
  • Adaugarea celui de-al doilea vaccin, este semnificativa, dar nu are o influenta  la fel de mare ca existenta primului vaccin. Tredul albastru este mai accentuat decat cel rosu. 

Screenshot 2020-04-01 at 21.17.23.png

Daca proiectam incidenta deceselor, graficul este la fel de relevant. Screenshot 2020-04-01 at 21.17.30.png

Ce ne spun toate acestea? Ca Europa de Est, care a insistat mai multa vreme cu acest vaccin, ar putea trece prin aceasta epidemie mai usor, la fel ca Japonia sau Coreea de Sud. Atentie insa, e doar o speranta. Sa continuam sa urmarim datele.

Diana Taylor, autoarea acestui articol, a terminat Cibernetica la ASE si a facut un Master in Statistics, Actuariat la Maquarie University in Sydney. In prezent locuieste si munceste in Sydney.

Alte resurse despre subiect: 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1

https://www.forbes.com/sites/ericmack/2020/03/31/a-vaccine-from-the-1920s-could-help-fight-the-coronavirus-pandemic/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *