Va renaşte o nouă centrală în locul CET Govora, cu acţionariat: Ciech – Chimcomplex – Consiliul Judeţean?

După mai bine de 15 ani de jaf şi de haos politico-administrativ la CET Govora, am putea vorbi de o revoluţie economică şi de un liberalism, pe care judeţul ăsta îl aştepta de decenii. Să sperăm însă că nu e prea târziu.

Să facem un scurt rezumat.

Centrala Termoelectrică Govora este o centrală medie, construită în anii 70, să funcţioneze şi pe gaze şi pe cărbune, cu scopul de a produce curent electric în Sistemul Naţional. Totodată, aburul industrial a fost folosit odată cu dezvoltarea Platformei Râureni pentru Uzinele Sodice Govora, în procesul tehnologic de producere a sodei calcinate. Tot CET Govora este furnizorul de agent termic şi apă caldă în regim centralizat pentru Râmnicu Vâlcea şi curent electric pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea

După 1990, CET Govora intră în regia naţională Termoelctrica, unde rămâne în portofoliu până în 2002-2003.

Atunci CET Govora este scos din Termoelectrica şi intră în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea.

Din punctul nostru de vedere a fost o mare greşeală (prima!), pentru că o companie nu are ce căută în subordinea unui parlament regional. Bun, ar fi putut intra în schema Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, cum sunt cele din Bucureşti. Dar nici aşa nu era util pentru că CET Govora lucra integrat cu USG şi Oltchim. 

Deci o mare prostie. Care a a generat tot labirintul şi promiscuitatea de după. O politizare, clientelism, CET Govora devenind ani buni o puşculită pentru partide, pentru presă (a generat o înflorire a presei vâlcene, peste 30 de ziare şi reviste). CET Govora a devenit sursa corupţiei politice şi administrative din judeţ şi nu doar, vezi cazurile Şova şi Ponta. O schemă încărcată de personal, pentru că oricine râvnea un loc călduţ şi era în graţiile mai marilor zilei, ajungea aici. Te aveai pe bune cu conducerea judeţului, scriai o factură la CET. CET Govora a finantaţ campanii electorale, a scos parlamentari, primari, etc.

CET Govora a plătit taxe de protecţie în presă şi a devenit cancerul economiei vâlcene, alături de muribundul combinat Oltchim, o cupolă care a închis judeţul complet. Vinovaţi? da, cu precădere PSD-ul dar doar pentru că guvernat cel mai mult judeţul dar nici PD-L şi nici PNL nu pot fi scutiţi de complicitate aici (parlamentari, administraţie, firmuliţe etc).

CET Govora a marcat aşadar o „braziliere” a Vâlcii, un judeţ sărac dar cu o plasă uriaşă întinsă peste tot. Acest El Dorado nu putea continua la nesfârşit, o companie care mergea în virtutea inerţiei, cu consumatori captivi dar care se umplea de căpuşe şi era parazitat din toate părţile, urma să intre într-un colaps iminent.

Noi am propus scoaterea urgentă a acestui colos de sub cupola Consiliului Judeţean, eliminând acea anomalie a subordonării politice. Dar nu aveam cu cine vorbi. Cu Ion Cîlea, peşedintele de atunci al instituţiei? Mai mult acesta face o greşeală fatală, a 2 în istoria CET Govora.

Complexul Energetic Oltenia dorea să scape de cele două-trei mine de suprafaţă, nerentabile – Berbeşti şi Alunu. Adică de o zonă numită „Sicilia Vâlcii”. Unde furtul de cărbune, căpuşările, corupţia, traficul de influenţă, mafia este la ea acasă. Exploatări nerentabile, cu utilaje de peste 40 de ani, cu un scandal istoric cu proprietarii de terenuri.

Exact când CEO voia să închidă cele două cariere, se trezeşte ion Cîlea să le preia. Nu pe degeaba. Ci cu bani. Adică CEO voia să scape de ele dar întâlneşte un „fraier” care vrea să dea şi bani să le cumpere. Şi să le bage în subordinea CET Govora. Un  populism uriaş, la care sunt receptivi toţi parlamentarii vâlceni. Şi se face marea tranzacţie a secolului. Sicilia Vâlcii vine sub umbrela CET Govora. Adică, de parcă nu avea destule hibe, îi mai trebuia una. Să iei nişte mine de secol trecut cu toată mafia regională. Când CET putea foarte bine să achiziţioneze cărbune de piaţa liberă sau se retehnologizeze cazanele pe gaz.

În anul 2015, Consiliul Judeţean Vâlcea este preluat de liberali. Am propus din nou ideea asta. Scăpaţi de CET Govora! Am fost ascultaţi? Din păcate nu. Deşi aveam aşteptări de această dată. Bun, să spunem că atunci Oltchim era pe butuci şi era greu să găseşti o schemă de tip joint venture.

CET Govora intră în insolvenţă, în acel an, fapt iminent şi se termină cu El Dorado financiar. Dar acum nu mai e doar CET Govora, este un concern care include şi carierele miniere de secol trecut. 

În 2019, unul dintre excavatoarele de la Alunu se prăbuşeşte. Cel mai mare din zonă. Şi evident, producţia de cărbune este retezată. CET Govora sughite. Încep bombele din ultimii 15 ani să explodeze. Consiliul Judeţean Vâlcea nu are de unde să ajute financiar agentul economic din subordine. CET plusează la preţul aburului, polonezii spun „Exclus” şi începe războiul pe platformă. Care e soluţia? Cărbune mai mult? Ăsta costă. Mai mult, asta este pentru moment. Ce facem pe viitor?

Cu spatele la zid, cei trei actori încep să găsească o soluţie, pe care noi le-o propusesem mai demult. Scoaterea Consiliului Judeţean ca unic stăpân al CET-ului şi împărţirea managementului cu cei care au nevoie strict de CET. Uzinele Sodice Govora şi Chimcomplex (fostul Oltchim). Altă soluţie nu mai este şi să sperăm că nici asta nu vine prea târziu.

În acest sens, Consiliul Judeţean vine cu o informare de presă

„Astăzi, 17 septembrie 2019, la Ministerul Energiei, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanţi ai ministerului, USG-CIECH, CHIMCOMPLEX şi Consiliul Judeţean Vâlcea, reprezentat de administratorul public Adrian Mihăilă.
În cadrul întâlnirii, Consiliul Judeţean Vâlcea şi-a susţinut disponibilitatea totală pentru o soluţie comună de realizare a unei centrale termice în cogenerare.

De altfel, Consiliul Județean Vâlcea a demarat deja, în urmă cu o săptămână, prin Preşedintele Constantin Rădulescu, o serie de măsuri care ţin cont de paşii concreţi şi de oferta concretă venită din partea Chimcomplex pentru acest tip de parteneriat. Aşteptăm ca toţi cei interesaţi să vină cu soluţii concrete de implicare pentru viitorul acestei investiţii.

În cursul acestei zile, Preşedintele Constantin Rădulescu şi domnul Witold Urbanowski au convenit ca, săptămâna viitoare, să aibă loc, la sediul Consiliul Județean Vâlcea, o întâlnire cu conducerea USG CIECH, asta în condiţiile în care miercuri, 18 septembrie 2019, la București va avea loc o întâlnire între prim-ministrul României şi cel al Poloniei.

Vizita şi întâlnirile sunt importante întrucât, urmărind concluziile întâlnirilor, se vor analiza şi paşii care pot fi făcuţi pentru detensionarea situaţiei de pe platforma chimică”

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *