Va putea oare capitaliza USR imensul avantaj oferit de opoziție? Poate da, poate nu…

USR trebuie să iasă din zona partidelor de nișă. Nu poate spera mai mult atât timp cât probabil 20% din populația României nu a auzit de acest partid. Nici de bine nici de rău.
Atât timp cât nu vor sparge frontiera orașelor universitare și a zonei corporatiste, USR nu va putea atinge nici măcar pragul de 20% electoral în 2024. Mesajul lor bazat pe principii, pe stat de drept, justițiar, cu apeluri la o democrație curativă se lovește de un zid uriaș și foarte gros al electorului generalist, indiferent total la aceste axiome.
USR a intrat în opoziție. Acum trebuie să culeagă, firesc, nemulțumirile celor dezamăgiți de alianța PSD-PNL dar să o combine cu un mesaj pro-activ. Dacă vor vorbi din nou despre reforma statului și a societății, într-un limbaj pretențios, românul va schimba clar canalul spre o emisiune în care primarul și șeful de județ îi vor vorbi despre drumuri și canalizare. Exact nevoile lui imediate. Pentru că a-l pune pe român să gândească legătura dintre corupție, baroni, lucrări dirijate, este un proces inferențial care nu va avea niciun efect.
USR trebuie să devină un partid care să-și identifice comunicatori zonali. Dacă va aplica tactica Simion cu telefonul pornit care să filmeze non stop adversarii, adică acel tip de activism dus la extrem, va provoca efectul bumerang. Am în minte exemplul Drăgășani, unde consilierul USR filmează și se agită pe tema corupției din primărie, în timp ce Primăria reabilitează drumurile din două cartiere. Cine va câștiga din acest război? Evident că primăria, pentru că merge spre nevoia imediată a cetățeanului.
Militantismul nu e util, atât timp cât nu ai o revoluție, nu ai un un agresor cum a fost în cazul Dragnea. De aceea, resetarea mesajului trebuie să vină de fapt cu ”de ce”? USR va trebui, spre exemplu, să spună ”De ce se amână cu trei luni, licitația la lotul 3 al autostrăzii Sibiu-București” Și să insiste cu această întrebare zi de zi, până când instituțiile statului trebuie să răspundă argumentat.
USR trebuie să insiste cu de ce tărăgănează proeictele, de ce durează o jumătatea de an semnăturile, de ce avizele se iau într-un an. USR trebuie să fie focalizat pe aceste chestiuni. De ce programul Casa Verde nu se deschide, de ce criteriile de eligibilitate sunt restrictive. De ce, sunt scoase localități din POIM-ul de apă și canal? De ce nu știu care județ din țară nu are unde duce gunoiu?
USR trebuie să identifice așadar chestiuni elementare de monitorizare, să pună o presiune nu cu ”Huo, hoții!” pe instituții pentru a transforma societatea. Foarte greșită abordarea cu PNDL3, în contextul în care toți cei 50 de primari ai USR au depus proiecte pe acest program. Nu poți sări să spui din start că este un program de jaf pentru baroni, când vezi că și tu ai nevoie de el?
USR trebuie să facă o opoziție câutând răspunsuri, să se transforme în cetățeanul neinformat care caută răspunsuri și nu care dă verdicte apriori. Să întrebe de ce s-au cheltuit banui pe dublarea DN7 între Boița și Tălmaciu, în condițiile în care în 2022, avem o autostrada acolo.
Dacă USR nu se coboară la acest nivel de abordare și se va rezuma la a rămâne un partid în zonele înalte ale cerului, avantajul opoziției nu va fi deloc fructificat. De dialoguri civilizate și de teorii, românul este sătul. Se va mulțumi cu ce îi oferă PNL și PSD, indiferent la ce costuri și timpi de așteptare.