USR Vâlcea pune accent pe învăţământul universitar şi profesional şi corelarea între cererea și oferta de pe piața forței de muncă

De multe ori, oamenii cu care am vorbit în stradă cu ocazia diverselor campanii ne-au întrebat cum dorim noi să asigurăm dezvoltarea întregului județ. Răspunsul nostru a fost acesta: mai întâi, printr-o o educație de bună calitate și mai adaptată la nivelul județului Vâlcea și al localităților componente.

Raționamentul pe care se bazează răspunsul nostru este următorul:

Cu cât o localitate are o forță de muncă mai numeroasă și mai bine pregătită, cu atât va fi mai atractivă pentru investitori și pentru mediul de afaceri local. Educația viitorilor adulți / angajați este așadar esențială, iar aceasta nu se poate face fără investiții în acest sector. Modernizarea infrastructurii de învățământ și asigurarea unui management eficient al școlilor trebuie să se afle pe lista scurtă a priorităților în domeniul educațional pentru toate administrațiile locale și pentru cea județeană. Principiul este simplu: cu cât avem mai multă grijă de oameni și de educația și pregătirea lor profesională, cu atât aceștia vor fi mai productivi și mai prosperi – ceea ce este un lucru bun atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte.

În acest context, vă prezentăm ce ar face administrația județeană și cele locale sub mandat USR:
1. Creșterea numărului de creșe și grădinițe în conformitate cu cererea înregistrată la nivel local, mai ales în zonele neacoperite (cartierele noi)
2. Asigurarea faptului că școlile care acoperă ciclurile primar, gimnazial și liceal beneficiază de un management performant (lucru observabil la nivelul performanțelor școlare și în felul în care se prezintă infrastructura școlară)
3. Parteneriate locale pentru sectorul „after-school”, în sensul încurajării sectorului privat să se dezvolte în această direcție
4. Atenție deosebită pentru învățământul universitar și cel profesional prin încurajarea corelării între cererea și oferta de pe piața forței de muncă de la nivel local și județean. Cum? Prin facilitarea de interacțiuni cât mai dese între mediul universitar / de pregătire profesională și mediul de afaceri, dar și prin promovarea promovarea învățământului dual.

La acest ultim punct, merită menționat că, în opinia noastră, economia românească se va adapta din ce în ce mai mult la modelul economiei vest-europene, unde sectoarele dominante sunt: 1) transportul (automobile, subansamble auto, trenuri, avioane, camioane etc.); 2) electronicele (televizoare, mașini de spălat etc.); și 3) produsele chimice (detergenți, îngrășăminte, farmaceutice etc.). Aceasta înseamnă că trebuie să avem oameni bine pregătiți în aceste domenii și, implicit, școli profesionale de calitate.

Preşedinte USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *