USR Vâlcea doreşte înfiinţarea unui Centru Universitar de Stat la Râmnicu Vâlcea

În viziunea progresiştilor vâlceni, Râmnicu Vâlcea ar merita să fie un pol universitar de stat, având potenţial şi resurse pentru a specializa un învăţământ superior atât tehnic cât şi socio-uman.

Salutăm această temă asupra căreia revista noastă a punctat încă din 2015, aducând mai multe argumente în sprijinul acestei idei.

“Tema Universităţii de Stat de la Râmnicu Vâlcea. Nu, nu un surogat, cum s-a încercat cu filiala celei din Piteşti, nu cu cele două universităţi private existente, care nu au dovedit că pot îmbunătăţi sau exploata potenţialul acestui judeţ. Bun, deci merită?

Părerea mea este că da, din mai multe motive.

Unul ar fi baza de selecţie. Vâlcea deţine nu mai puţin de cinci-şase colegii de prestigiu la nivel naţional (în Râmnic, în Drăgăşani, în Horezu), dar şi foarte multe alte licee valoroase. Deci există o pepinieră din care se pot recruta viitorii studenţi ai Universităţii de Stat din Râmnicu Vâlcea. Sunt, poate, foarte mulţi elevi buni, care, din motive financiare, nu ajung în centrele universitare consacrate. Ştim cu toţii ce înseamnă un trai în Bucureşti, Cluj sau Timişoara…

Dar, cel mai important aspect: potenţialul acestui judeţ în ceea ce priveşte IT-ul, istoria, sociologia, literatura, chimia, energetica, turismul, cultele poate conferi unei Universităţi vâlcene spaţii generoase de practică.

Vâlcea a produs, în ultimii 300 de ani, valori uriaşe pentru universalitate, de la Poenaru, la Drăghicescu, la Ierunca, la Manolescu… Vâlcea deţine un bazin de cultură şi culte pe care l-am putea numi ca fiind tezaurifer. De ce să nu fie studiat, cercetat şi folosit în formarea unei elite vâlcene?

Vâlcea este, încă, un etalon în chimie, este, încă, un vector al energeticii, este judeţul care devine pol turistic de prim rang al României. Voineasa, Vidra, Obârşia Lotrului, Călimăneşti, Govora, Olăneşti, Ocnele Mari, Horezu, Vârful Romani, Ursu – Ursuleţul sunt 10 staţiuni, unele de interes naţional, altele în formare, poate cele mai multe adunate într-un singur judeţ.

Vâlcea deţine cel mai mare patrimoniu ecleziastic şi a fost primul centru academic de cultură din Ţara Românească, la Bistriţa, şi, ulterior, extins la Govora şi la Hurezi. Vâlcea deţine primul tipar, prima lucrare de gramatică a limbii române, prima carte în limba română, este judeţul paşoptiştilor. Avem, poate, una dintre cele mai variate zestre necesare formării unei elite umaniste şi tehnice.

Avem ambiţia de a avea două teatre, o filarmonică şi un centru cultural (aici mă refer la Biblioteca Judeţeană). Vâlcea este judeţul care, în secolul al XIX-lea, era nucleul cultural al aristocraţiei din Ţara Românească. Lahovary şi Brătienii aveau aici nu mai puţin de cinci palate boiereşti. Ca să nu mai vorbim de familiile Sineştilor, Tetoienilor, Boiceştilor, Otetelişenilor, Bălceştilor, Pleşoienilor!

Râmnicu Vâlcea nu este cu nimic mai prejos decât Târgovişte, Târgu Jiu, Piteşti, oraşe universitare la ora asta! Ba din contră, am putea spune că Râmnicul are cel mai mare potenţial de dezvoltare economică şi socială pentru următorii 10 ani, deci ar putea să devină chiar un centru academic regional. Şi nu este deloc o exagerare!

Locaţia? Fosta Unitate de la Vlădeşti, unde acel complex uriaş riscă să se degradeze prin abandon. Decât  loc de găzduire pentru refugiaţi sau cartier social, mai bine un campus studenţesc. Iar cel mai important lucru ar fi că Râmnicul ar avea, atunci, o elită în adevăratul sens al cuvântului, nu snobismul prezent, nu mulţi pseudointelectuali care azi sunt forme fără fond, de tip vectorial.

Aceasta poate să fie o dezbatere de esenţă a societăţii vâlcene şi un deziderat care poate fi atins, dar, pentru asta, trebuie să existe solidaritate şi voinţă din partea celor care sunt azi în poziţii de decidenţi” (24 noiembrie 2015)

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *