USR Valcea acuza PNL de pesedism prin politizarea instituțiilor public

PNL preia de la PSD năravurile și vrea să folosească starea de alertă ca să-și instaleze membrii de partid în funcții publice și să-și ușureze viitoarele campanii electorale.

Proiectul Guvernului Orban pentru starea de alertă nu doar că este trimis foarte târziu Parlamentului spre dezbatere și adoptare, dar cuprinde prevederi prin care este creată posibilitatea de a folosi starea de alertă pentru politizarea administrației publice și pentru transformarea României într-un stat coercitiv.

Cea mai gravă prevedere este cea care elimină concursurile de angajare în instituțiile publice pe perioada stării de alertă.

Astfel, vor putea fi angajați oameni după bunul plac, pe durată determinată de 6 luni. În lipsa unor prevederi clare, angajările ar putea fi însă făcute și în ultima zi a stării de alertă și nu există vreo interdicție ca aceste contracte să fie prelungite ulterior sau chiar să fie transformate în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, prin derogare de la legislația în vigoare, numirile în funcțiile publice sau de înalt funcționar public vor putea fi făcute fără îndeplinirea condițiilor de pregătire.

Se va deschide, astfel, calea de intrare în corpul înalților funcționari publici – prefect, subprefect, inspector guvernamental, secretar general – a unor persoane care nu au fost anterior funcționari publici, iar lipsa concursului va face posibilă suprapolitizarea și a acestui corp de funcționari.

Uniunea Salvați România a formulat mai multe amendamente pentru corectarea tuturor acestor nereguli, dar și pentru sprijinirea sectorului turistic și pentru reluarea activităților culturale și sportive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *