USR față în față cu alegătorul de la Ghioroiu și Țăndărei: Trece sau nu trece testul?

Dincolo de litigii verbale, între PSD și PNL lucrurile deja sunt stabilite. Nefiind la orizont niciun fel de scrutin electoral, cele două partide, care au o osatură cumună, vor guverna. Poate bine, poate rău, vom vedea.

Un lucru este cert însă, cele două partide au în definiția lor, modul de a se descurca. Ei, familiile și apropiații. Este în legea firii celor două partide ca, dincolo, de exercițiul guvernării, să se căpătuiască, să-și promoveze tot felul de analfabeți, de loialiști, de stegari de partid. Este pura rețetă clientelară atât a PSD cât și a PNL, mai ales prin strămoșul direct PDL, strămoș chiar comun.

Opoziția freceventabilă rămâne așadar în sarcina USR. O responsabilitate uriașă pentru micul partid, trecut doar prin două cicluri electorale. O responsablitate cât o țară. Pentru că de această dată nu vor face o opoziție la Dragnea, nu e cazul unor mișcări de stradă, pentru că, trebuie să fii nebun, în locul PSD și PNL, să te preocupe domeniul justiței, care te dusese la 20%, în alegeri.

Așadar, USR are un culoar generos, acela de a fi observatorul pe o stradă, în care PSD și PNL au plecat la clubul bogaților și își împart prada.

Dar cum o va face? Simplu, fie folosind sintangmele lor deja clasice, penali, SIJ, hoții,  stat de drept. Vor obține ceva cu acest discurs? Sincer, mă îndoiesc. Decât o conservare a electoratului lor de nișă, format de tineri cu un nivel de pregătire peste medie, cu un venit financiar stabil, din privat. Plus un adaos de vreo 5% de liberali radicali, anti-PSD. Măcar de data asta, frustrații pleacă spre AUR, nu ca amalgamul străzii din 2017-2018.

E suficient să te declari un partid de sistem, având doar un electorat metropolitan și în centrele univesitare din țară? E comod?

Eu cred că nu. USR dacă vrea să devină o alternativă substanțială la PSD-PNL, trebuie să se ducă la Ghioroiu, la Ianca, la Țăndărei. Și cum să se ducă? Dacă îi spune țăranului din Ghioroiu chestia cu SIJ, cu penalii, cu corupția, acesta îi trântește poarta în nas, intră în casă și dă drumul la RTV, unde sunt înjurați sexomarxiștii.

Trebuie să vorbească cu românul majoritar da, despre apă, canalizare, pensii, gaze dar în altă cheie.

De exemplu, mă uit acum la proiectele pe care sute de administrații locale din România le depun pe mediu: iluminat, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, biciclete electrice, boilere cu celulă panou fotovoltaic, etc. Cine știe oare că această politică green, această ofensivă verde, este o politică europeană, la care USR este principal actor. Politica și ideologia USR este tocmai asta. Tare mi-e teamă că nici ei nu știu asta. Deși au elaborat PNRR.

Da, când merge la Mizil, useristul poate vorbi despre aceste politici, despre faptul că azi se pot face sisteme de canalizare, de apă, de energie termică, mai ieftine, mai bune, mai performante, doar că trebuie transparență în ceea ce le propune guvernul și primarul. Le poate vorbi despre produsele bio, despre piețele de desfacere, despre ferme agrozootehnice, adaptate la cerințele pieței comunitare. USR poate practica o politică financiară prin care să faciliteze accesul la Casa Verde pentru români, să sprijine atreprenorii care își iau afacerea pe cont propriu, exact ceea ce nu a făcut PNL, deși partidul se definea drept partidul clasei de mijloc.

USR trebuie să își extindă zona de adresabilitate, să iasă din sfera hipsterilor, a bărbilor țuguiate, să urce pe eșalonul de vârstă și să coboare spre clasa mijlocie.

Crede cineva că a fost subiect de analiză la birtul satului din Dâlga sau Agnita, că Neacșu e penal? Că Vicol a fost avocata Cămătarilor. Să fim realiști, pentru mulți români, modelul de succes al Cămătarilor este unul admirat (vezi best sellerul!) iar pentru pipițe, Vicol arată un parcurs ok în viață.

Românul va judeca la final cine l-a furat mai puțin atunci când i s-a pus asfaltul la poartă. Restul sunt povești de Pipera. Asta dacă USR vrea un scor de peste 20 de procente, în 2024, și să nu fie și atunci o opoziție neglijabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *