USR este obligat să-şi clarifice ideologia şi perspectivele în următoarele 6 luni

USR este obligat să işi defineasca rapid, în următoarele 6 luni, ideologia, construcţia şi direcţia, pentru a conta în alegerile din 2024. Ar fi fatal să joace cartea ipocriziei vreodată, să nu supere electorat şi, chiar cu riscul de a deranja zona conservatoare, zona ceva mai imobilă, mai puţin flexibilă, trebuie să se asume ca un partid de alt tip, unul care nu crede în mituri, în temple, într-un sacerdoţiu de concepte. Dimpotrivă, crede în raţionalitate şi echilibru uman.

USR, din punctul meu de vedere, este clar un partid macronist, un partid pe mulaj Bruxelles, un partid stâlp al establishmentului european, care a salvat România, acum un an de la derapaj euro-asiatic, un partid care se adresează generaţiei care vine din urmă, nu către cea care se retrage, deşi chiar şi asta din urmă ar putea să ajute la construcţia unor norme universal valabile.

Progresiştii nu intră în polaritatea bogaţi – săraci, specifice capitalismului de secol XX, ei vin cu economia particpativă, cu ideea de corporaţie asociativă, ţintind o medie a nivelului de trai. Modelul scandinav cum mai este numit, fără tabu-uri, fără ascunzişuri, corupţie, doctrină de clan, dictatura religiei sau a unor latifundii ancestrale.

De aceea USR nu are nimic în comun cu PNL sau PSD, în România, de altfel, odată cu limpezirea scenei politice, cele două partide din urmă ar trebui să realizeze că au mai multe în comun între ele, decât cu USR. Şi nu ne-am mira dacă USL uploaded ar veni de la sine, firesc, în antiteză cu avangarda noii generaţii.

Rămâne însă ca USR să-şi definească acest concept de extistenţă, să aibă mesaje directe, clare, pentru că lumea, de fapt, mondialul are nevoie de o nouă paradigmă socială. Iar noua generaţie de tineri, fie universitari, fie tineri cu iniţiativă şi cu o etică a muncii, o poate redesena.

Dacă nu o vor face, vor fi percepţi ca o anexă a TNL, de care te poţi dispensa oricând, pentru că nu au construit niciodată în viaţă un WC, cum spunea un lider politic vâlcean.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *