A 91-a localitate a Vâlcii este Ursu-Ursuleţul, staţiune montană la 1.500 de metri

Vâlcea nu şi-a scris încă destinul prea frumos, pentru că, dincolo de ceea ce cunoaştem noi acum, mai sunt alte minuni pe cale să se întrupeze.

Aici există munte în peste o treime de judeţ, adică Vâlcea şi-a luat rolul în serios, de a sprijini raiul cu umerii, dinspre Horezu până sus, la Câineni, lăsând uneori ca vârfurile de munte să străpungă, din loc în loc, chiliile sfinţilor. Şi nu ne-am oprit aici. Pentru că, dacă am scris, până anul ăsta, de staţiunea care se ridică în jurul meteorei de la Vârful Romani, asta nu e tot.

VaideeniÎn partea de vest a meteorei, lângă Vârful Romani, staţiunea unde cerul se odihneşte în pădurea de brazi, mai apare o staţiune.

Ursu – Ursuleţul este al doilea punct turistic al Vâlcii, o staţiune care acoperă platoul de la 1.500 de metri, până sus la Vârful Ursu (2127 metri). 500 de loturi a câte 1000 de metri pătraţi aşteaptă, pe golul alpin, să primească turişti. Primăria Vaideeni a finalizat PUZ-ul şi a pornit lucrarea.

Loturile sunt scoase la licitaţie, proiectul a trei pârtii de schi, din care una chiar pe vârful Ursu, va aduce Austria mai aproape de noi. Şi proiectul nu se opreşte aici. Staţiunea Ursu – Ursuleţul, Vârful Romani şi  Obârşia Lotrului se vor completa, pentru a realiza cel mai mare conglomerat urban de iarnă, o punte până sus, spre Transalpina.

În următorii zece ani, platoul cerului de deasupra muntelui va aduce Vâlcii, dar şi României, una din destinaţiile de excelenţă de turism.

Vaideeni2Nu vom avea rivalitate. Ceea ce este aici sus, pe golul alpin, nu se regăseşte în altă parte a României. Ursu – Ursuleţul va fi povestea României, va fi nucleul unui alt tip de turism montan. Sunt convins că, la finalul acestei investiții, va exista un drum invers, al turiştilor dinspre Europa spre România. Eu am spus de mai multe ori, Carpaţii nu au fost deloc exploataţi la potenţialul lor turistic. Or fi ei Alpii mai mari,  dar Carpaţii au poveste”, spune Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni.

Pentru cei care nu ştiu, Vaideeniul este localitatea care a scăpat în Vâlcea pe după gardul Ardealului. A fost locul care, în marea migraţie a secolelor XVII şi XVIII, a adunat românii din imperiu. De aceea, probabil, această nouă punte a românilor de aici cu  românii de dincolo.

Şi ce poate fi mai frumos decât o nouă staţiune montană la Vâlcea, la peste 1.500 de metri!

“O a doua staţiune la cota 1.500 de metri, Ursu-Ursuleţul, va apărea în Munţii Capăţânii, în judeţul Vâlcea, chiar în vecinătatea staţiunii Vârful Romani, primăria Vaideeni aprobând PUZ-ul pentru această zonă.”

vaideeni3“Va fi şi mai frumoasă decât Vârful Romani, cu care se va învecina. Potrivit PUZ, aprobat chiar azi (miercuri n.r), vor fi amenajate două pârtii de dimensiuni reduse şi una care porneşte chiar de la 2.124 de metri, din vârful Ursu. În acest moment, suntem în faza de licitare a loturilor create în urma PUZ-lui. Suntem în vecinătatea, chiar la hotarul cu staţiunea Vârful Romani, a oraşului Horezu, iar mânăstirea de la Vârful Romani, de la cota 1.650 de metri, este chiar pe hotarul cu staţiunea Ursul-Ursuleţul. Acest grup de staţiuni montane va rivaliza cu orice staţiune din ţară”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Totodată, prin acest proiect se încearcă realizarea legăturii dintre şoseaua Transalpina şi această zonă, pentru viitor deschizându-se perspectivele pentru cel mai mare domeniu schiabil din Parâng.

În prezent, în Munţii Căpăţânii, se află în construcţie staţiunea Vârful Romani, care aparţine de Horezu, staţiunea fiind ridicată în jurul unei mănăstiri, la cota 1.650. Din cele peste 100 de pensiuni prevăzute în zonă, 40 sunt deja funcţionale în regim turistic”

Liviu POPESCU

loading...

3 comments

 • Dan

  Foarte frumos articol! Felicitari!

 • PREDUT ION

  MA BUCUR DIN INIMA CA SUNT NASCUT PE ACESTE PLAIURI…SI TRANSMIT FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU AVUT INITIATIVA SI VOR SA PUNA IN PRACTICA ACESTE STATIUNI MINUNATE….ELE VOR FI CELE MAI EFICIENTE INVESTITII PE TERMEN LUNG IN JUD.VILCEA SI NU NUMAI….CU DUMNEZEU INAINTE!(SANATATE SI VIATA LUNGA FAMILIEI CARE A CONSTRUIT ACEASTA NOUA MINASTIRE DE LA 1650M…)

 • Victor

  Vai si amar! Se va face si aici o tiganie ca la Ranca sau mai rau.
  Si de ce naiba puneti poze care nu-s de aici, ci din Austria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *